“Iako nije morao, Medved je skromno čekao red, nije tražio ništa za sebe”

Vijesti 21. lip 202212:55 > 14:311 komentar
Izvor: N1

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da ga kolega Tomo Medved nije nazvao niti je tražio sankcioniranje policajca s graničnog prijelaza Županja – Orašje koji je u svibnju zaustavio Medveda, iako je njegov prelazak granice bio unaprijed najavljen.

“Istina je da mene kolega Medved nije nazvao, istina je i da se nije žalio na postupanje policije, a kamoli da bi sugerirao neko kažnjavanje. Svaka policija ima prioritetni prijelaz granica, to znači kontrolu koja se odvija na prioritetan način, a da se ne čeka u redu. Bio to dužnosnik iz Austrije, Slovenije, Srbije… To je redovita procedura. Ono što je činjenica, to je da je koelga Medved čekao u redu, prošao prijelaz redovno, ne prioritetno i zbog toga policija vodi određeni postupak. Zbog sebe. To je naš posao. Zbog sebe moramo provjeravati sve situacije koje eventualno nisu odrađene onako kako bi trebalo biti. I to se radi, koliko mi je poznato. Ovdje se radi o dužosniku Vlade koji je uredno, iako nije morao i trebao, čekao red, ništa nije tražio za sebe i sad odjednom ispada da se netko tko je skroman mora braniti zbog vlastite skromnosti. A ministar Medved to jest”, rekao je Božinović dodavši da ne zna da protiv nekoga ide stegovni postupak, već da se slučaj istražuje.

VEZANA VIJEST

Božinović kaže da je Ministarstvo branitelja pisalo MUP-u, a ne ministar.

“Ministarstvo branitelja, koliko je meni poznato, nije ministar. Da je pisao ministar, pisao bi valdja meni. Ja mislim da su se oni samo raspitivali kakva je procedura, jesu li možda oni pogriješili u toj najavi i nakon toga je policija utvrdila u ovoj fazi da je moguće da je došlo do određenih propusta od strane policije. Moguće da je netko napravio grešku, nije ona ogormna, ali mi moramo reagirati na sve takve situacije kako nam se ne bi događale u budućnosti. Ako i je, to je neki individualni propust, no sve to govorim u kondicionalu”, rekao je Božinović.

U obranu ministra stalo i Ministarstvo hrvatskih branitelja

Ministarstvo hrvatskih branitelja (MHB) priopćilo je u srijedu da je potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved 15. svibnja čekao u redu na graničnom prijelaz Županja – Orašje te nije intervenirao, iako je imao pravo na prioritetan prelazak granice.

”Laž je da je ministar Medved napravio skandal navodnim pozivanjem ministra Božinovića i naložio da se policajci s GP Županja disciplinski kazne, Poziv na ovu temu se nije dogodio, niti je ministar tražio bilo kakve sankcije”, priopćilo je Ministarstvo.

MHB je izvijestio kako je zbog saznanja da Medved nije prošao granicu prema standardnoj proceduri uputilo dopis Upravi za granicu Ravnateljstva policije i zatražilo informaciju jesu li zaprimili najavu o putovanju.

Ministarstvo ističe da je Uprava za granicu odgovorila kako je najava zaprimljena i upućena na GP Županja te da voditelj smjene na graničnom prijelazu nije postupio po najavi.

”Sa svim daljnjim radnjama i provjerama od strane MUP-a i Uprave za granicu, MHB ni ministar Medved nisu bili upoznati niti je navedeno u našoj nadležnosti. Ministar Medved nema osobno osiguranje, nikada nije imao niti tražio bilo kakav povlašteni status, a svojim primjerom pokazuje da nije iznad drugih, što je bio slučaj i prilikom prelaska preko GP Županja”, priopćilo je Ministarstvo.

Podsjetimo, mediji su pisali da je Medved sredinom svibnja morao čekati u redu na graničnom prijelazu, kao i ostali prekogranični putnici, premda je njegov prelazak bio unaprijed najavljen pa se očekivalo da će imati tretman kao i ostale štićene osobe i diplomatski predstavnici stranih država koji prelaze granicu bez čekanja.

Medved je opovrgnuo da je zvao Božinovića, kao i da je intervenirao zbog čekanja na granici. ”Uvijek poštujem sve propise i svojim primjerom želim pokazati da je to moguće. Nemam osobno osiguranje i na službena putovanja nerijetko znam i sam voziti”, kazao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar