Ilan Mor: Moramo se prisjećati prošlosti i boriti se protiv netrpeljivosti

Vijesti 22. tra 202113:48 0 komentara
Zeljko Lukunic/PIXSELL

Veleposlanik Izraela u Hrvatskoj Ilan Mor izjavio je u četvrtak, u povodu obilježavanja 76. obljetnice proboja posljednjih zatočenika iz ustaškog logora Jasenovac, kako se moramo prisjećati prošlosti te istovremeno boriti protiv antisemitizma, rasizma i netrpeljivosti.

“Svaki puta kada posjetim Jasenovac, Auschwitz ili neko drugo takvo mjesto u Europi, mislim na pouke koje trebamo izvući. Moramo se prisjećati tih događaja, ali i sjetiti se da Holokaust i sistematično istrebljivanje Židova nisu započeli u Auschwitzu, već antisemitizmom koje seže u prošlost do Križara”, rekao je Mor nakon odavanja počasti žrtvama.

Imperativ svih nas je da se borimo protiv antisemitizma, rasizma, netrpeljivosti, dodao je.

PROČITAJTE JOŠ

“Nikada ne smijemo biti samo svjedoci i gledati u drugu stranu dok se nešto užasno događa. Trebamo biti aktivni i boriti se za one koji su diskriminirani, drukčiji od nas, kako bismo zaštitili njihova prava”, poručio je.

Mor je istaknuo je kako te pouke trebamo prenijeti mlađim generacijama te da se trebamo boriti i protiv kontinuiranog procesa negiranja i umanjivanja Holokausta.

Smatra da Hrvatska treba pojasniti svoj stav vezano za ustaški pozdrav “Za dom spremni”.

“U Vukovaru je taj pozdrav simbol herojstva, ali na ovom mjestu je simbol najgore stvari koja se dogodila čovječanstvu. Potrebna je odluka jer je mlada generacija, po mom mišljenju, zbunjena”, ocijenio je.

Ipak, nije tu da sudi hrvatskoj Vladi jer će, smatra, Vlada na kraju odlučiti što je najbolje za Hrvatsku zajedno sa židovskom zajednicom, Romima, antifašistima i Srbima i drugima.

Upitan je li očekivao da će državni vrh odati počast zajedno, odgovorio je da je to pitanje unutarnje politike Hrvatske, ali i da je pandemija razuman razlog odvojenog protokola.

“Ovo nisu uobičajena vremena i moramo imati rješenja koja su ponekad kreativna”, ocijenio je Mor.

Dodao je da Jasenovac i slična mjesta uvijek moraju biti iznad političkih igara, a lijevi i desni, liberali i konzervativci moraju se udružiti u zaštiti sjećanja i naučenih pouka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!