Ilan Mor: “Za dom spremni” ne može biti i simbol junaštva i simbol zla

Vijesti 23. tra 202115:58 2 komentara
Zeljko Lukunic/PIXSELL

Izraelski veleposlanik u Hrvatskoj izjavio je u petak da ustaški pozdrav "Za dom spremni" ne može istovremeno biti i simbol junaštva i simbol zla, ocijenivši dobrim primjerima Njemačku i Austriju koje veličanje nacizma kažnjavaju zatvorom.

Pozdrav koji su koristili hrvatski saveznici nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu svake se godine aktualizira krajem travnja na obljetnicu proboja iz logora Jasenovac u kojem su od 1941.- do 1945. masovno ubijani Srbi, Židovi, Romi i Hrvati koji su se protivili nacistima.

Sporni je uzvik u Hrvatskoj dopušten na komemoracijama hrvatskim vojnicima koji su ga imali na uniformama u ratu 1990-tih. No,  Židovske organizacije godinama traže da se sankcionira, uključujući zatvorom slično kako se u Njemačkoj i Austriji kažnjava uzvik “Heil Hitler”.

PROČITAJTE JOŠ

“U Vukovaru se ZDS koristi kao dio heroizma, simbol borbe protiv okupatora, a u Jasenovcu je simbol zla. Morate se odlučiti, ne može se isti slogan koristiti za totalno različite dijelove vaše povijesti”, rekao je Ilan Mor u intervjuu Hini dan nakon posjeta mjestu na kojem je bio zloglasni ustaški logor smrti.

Predsjednik Koordinacije židovskih općina Ognjen Kraus rekao je jučer Jasenovcu da je realna mogućnost da se do ljetne stanke u Saboru izglasaju izmjene Kaznenog zakona kojima bi se sankcioniralo korištenje ustaškog pozdrava.

“Morate nešto učiniti u vezi s time. Nisam odvjetnik, nisam Hrvat i ne mogu reći treba li to kažnjavati zatvorom. Ali mogu reći da su Njemačka i Austrija dobri primjeri”, rekao je Hini izraelski veleposlanik.

Poput globalnih tendencija da se umanji tragedija holokausta, Mor kaže da i dio hrvatskog društva koristi svaku priliku da glorificira ustaše, njihova bivšeg čelnika Antu Pavelića i “Za dom spremni”.

“Kao da se ništa nije dogodilo, kao da Jasenovac nije bio logor za istrebljenje nego radni logor. To se protivi povijesnim činjenicama i svjedočanstvima preživjelih”, istaknuo je.

Potrebno je više od snimanja filmova

Hrvatska i srpska historiografija ne slažu se oko toga koliko je Srba stradalo u Jasenovcu, pa broj seže od nekoliko desetaka do nekoliko stotina tisuća.

Moru je neprihvatljivo svođenje takve tragedije na brojeve i drži da rasprava o tome čije su brojke točne “oskvrnjuje uspomenu na žrtve”.

“Arhive treba otvoriti, i u Hrvatskoj i u Srbiji i dati stručnjacima da obave svoj posao i dođu do situacije koju će prihvatiti obje strane”, rekao je veleposlanik.

Drži da isto načelo treba primijeniti na Alojzija Stepinca, poglavara Katoličke Crkve u Hrvatskoj u Drugom svjetskom ratu kojega Hrvati smatraju svecem, a Srbi suradnikom ustaškog režima.

Mor smatra da i Hrvati i Srbi imaju pravo žaliti za svojim žrtvama, ali različite poglede na iste događaje u prošlosti moraju prevladati  dijalogom.

“Ako želite živjeti u miru, morate učiniti više nego proizvoditi filmove, morate razgovarati”, rekao je Mor, misleći na nedavni srpski film “Dara iz Jasenovca” koji je u tamošnjoj javnosti izazvao emotivne reakcije, a u Hrvatskoj i u svijetu negativne kritike da se radi o nacionalističkoj propagandi službenog Beograda.

Uzor za to mogla bi biti normalizacija odnosa Izraela i arapskih država obilježenih dugotrajnim neprijateljstvom. Nakon mirovnih sporazuma s Egiptom 1979. i Jordanom 1994. , Izrael je u posljednjih nekoliko mjeseci obnovio veze s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinom, Sudanom i Marokom.

“Ako smo to učinili mi, i druge države, društva, suparnici to mogu. Cijena rata puno je veća od cijene mira”, istaknuo je Mor.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare