Ilijaš: Socijalne radnike treba rasteretiti, trenutno imaju 150 javnih ovlasti

Vijesti 02. tra 202113:59 > 15:21
Luka Stanzl/PIXSELL

Predsjednik Komore socijalnih radnika Antun Ilijaš bio je gost N1 Studija uživo.

Komentirao je stručni nadzor koji je poslan u Centar za socijalnu skrb u Novoj Gradiški, a vezan uz slučaj teško ozlijeđene dvogodišnje djevojčice koja se bori za život u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj.

“Prije 2 sata su kolegice koje provode stručni nadzor i u tijeku je provedba stručnog nadzora. Nemamo dodatnih informacija. Onog trenutka kad kolegice pogledaju dokumentaciju i kad će obaviti razgovore, moći ćemo imati sliku je li sve rađeno s pravilima struke ili nije”, rekao je Ilijaš.

Problem je preveliki broj javnih ovlasti

Upitan ima li dovoljno socijalnih radnika, Ilijaš kaže da je situacija na terenu šarolika.

“Negdje je dovoljan broj, a negdje je nedovoljan broj. Ono što je problem je preveliki broj javnih ovlasti. Ide se na izmjenu zakona da bi se rasteretilo socijalne radnike. Socijalni radnici imaju 150 javnih ovlasti trenutno”, kaže Ilijaš.

Ističe i još jedan problem u manjim sredinama.

“Na određenim područjima, za razliku od velikih gradova, imate malo supporta gdje možete uputiti roditelje i gdje možete uputiti djecu. To je vrlo kompleksno pitanje koje se u zadnje vrijeme počelo rješavati”, rekao je Ilijaš.

Ministar osluškuje što struka govori

Kaže da se stvarno nada da će doći do toga da socijalni radnici obavljaju svoj core business odnosno ono za što su zaduženi.

“Razgovarali smo s ministrom. Vrlo je otvoren vezano uz priču promjene. Njemu je to novi resor i njemu je potrebno da snimi situaciju. On itekako osluškuje i čuje što struka govori. Mi smo psiholozi, mi smo psihijatri, mi smo dadilje. Bilo što što se događa pada na leđa socijalnih radnika”, objašnjava.

Mladi ljudi, tvrdi Ilijaš izlaze s fakulteta i na burzama ima malo socijalnih radnika u odnosu na druga zanimanja.

“Nije samo pitanje da ćete vi primiti 50 ljudi, pitanje je imaju li oni kapacitet da prime tih 50 ljudi. To nije stvar koja će se rješavati odmah. Ono što je i dalje dio koji se sad počeo rješavati jest da će socijalnim radnicima smanjiti dio ovlasti”, kazao je Ilijaš.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar