Ilko Ćimić: Zašto USKOK i DORH nisu već pokucali na vrata HNB, to je pitanje

Vijesti 11. sij 202210:42 > 14:053 komentara
Davor Puklavec/PIXSELL

Prema pisanju portala Index, u posljednjih dvadeset godina više od 40 zaposlenika Hrvatske narodne banke (HNB) trgovalo je vrijednosnim papirima banaka za čiji je nadzor zadužen upravo HNB. Zabilježeno je, pišu, ukupno više od 400 transakcija u vrijednosti većoj od deset milijuna kuna.

Kako piše portal, uvidom u dokumentaciju povijesnih transakcija Središnjeg Klirinškog i Depozitarnog Društva (SKDD), među onima koji su posljednjih dvadesetak godina trgovali nalaze se aktualni guverner Boris Vujčić, aktualna zamjenica guvernera Sandra Švaljek, bivši viceguverneri, aktualni i bivši direktori unutar HNB-a te ostali zaposlenici unutar sustava HNB-a.

VEZANA VIJEST

Iz HNB-a su Indexu rekli da je prema Zakonu o HNB-u, zabranjeno trgovanje dionicama banaka guvernerima, viceguvernerima i izvršnim direktorima, no nije im, primjerice, zabranjeno trgovanje obveznicama tih istih banaka. Iz HNB-a su za Index, među ostalim, odgovorili i da nisu imali slučajeve nedozvoljenog trgovanja vrijednosnicama banaka.

Novinar Indexa Ilko Ćimić, koji je objavio ovu priču, gostovao je u emisiji N1 studio uživo.

N1

“Sukob interesa je najmanja razina, najveća bi bila kazneno djelo trgovanja povlaštenim informacijama. HNB je regulator, nadzire banke, a banke HNB-u daju dnevne izvještaje… Ovdje se HNB vadi da je sve po zakonu, da šefovi mogu trgovati obveznicama. Europska središnja banka, čiji je HNB član, zabranjuje svim svojim zaposlenicima trgovanje i dionicama i obveznicama banaka koje nadziru”, kaže Ćimić za N1.

“Europska nadzorna tijela imat će posljednju riječ”

“Europska nadzorna tijela, siguran sam, imat će ovdje posljednju riječ… Pitanje je za USKOK i DORH zašto već nisu pokucali na vrata HNB-a”, dodao je novinar Indexa.

“Ova priča je velika i opet kažem ne bih se zaustavio samo na sukobu interesa. To je nešto najmanje o čemu se ovdje radi. Vrlo je bitno naglasiti da Kazneni zakon ima vrlo preciznu definiciju u smislu trgovanja povlaštenim informacijama i bivši šef regulator Hanfe Kaže da treba istražiti sve ovo.

Podsjećam, zaposlenici HNB-a su radili ono što Europska središnja banka zabranjuje svim svojim zaposlenicima, ona svakom svom zaposleniku zabranjuje trgovanje bilo kakvim vrijednosnicama što je sasvim normalno jer njihovi zaposlenici posjeduju informacije koje drugi sudionici tržišta naravno nemaju”, kaže Ćimić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Komentari

Vaš komentar