Ina i Vermilion tragaju za novim nalazištima u Moslavini

Vijesti 06. ožu 202416:39 1 komentar
Pixabay/Ilustracija

Ina i Vermilion Zagreb Exploration potpisali su sporazum o suradnji na istražnom području SAVA-07 (SA-07), pri čemu će Vermilion zadržati 60 posto udjela i poziciju operatera, dok će Ina imati 40 posto, priopćila je Ina u srijedu.

Istražni prostor Sava 07, površine 2032 četvorna kilometra je na području Bjelovarsko-bilogorske, Požeško-slavonske i Sisačko-moslavačke županije.

Potpisivanjem partnerskog ugovora Ina i Vermilion zajednički će tragati za novim nalazištima nafte i plina u Sisačko-moslavačkoj županiji, gdje je smješten veći dio istražnog područja SA-07, kaže se u priopćenju.

Akvizicija novih geofizičkih podataka i geološke interpretacije već je provedena, a 2024. godine bit će izrađene četiri nove istražne bušotine, dodaje se. Ugovor Ine i Vermiliona podložan je prethodnom odobrenju Vlade Republike Hrvatske.

“Ugovor je koristan za obje strane s obzirom na blizinu postojeće Inine infrastrukture za proizvodnju nafte i plina koja će se koristiti prema prethodno dogovorenim uvjetima. Blizina infrastrukture može osigurati potrebne preduvjete za ubrzavanje procesa izdavanja dozvola”, kažu u Ini.

“Potpisivanjem sporazuma činimo značajan korak prema zajedničkom istraživanju i razradi na istraživačkom bloku SA-07 te proširujemo naš istražni portfelj. S obzirom na to da Ina posjeduje sve potrebne kapacitete, kao i dugogodišnje iskustvo, vjerujemo da će ovaj projekt donijeti međusobne koristi i doprinijeti energetskoj sigurnosti Hrvatske”, izjavio je član Uprave Ine Miroslav Skalicki.

“U partnerstvu ćemo nastaviti surađivati s regulatornim tijelima kako bismo što prije istražili i priveli proizvodnji potencijalno novootkrivena plinska i naftna polja”, rekao je operativni direktor Istraživanja i proizvodnje nafte i plina u Ini Josip Bubnić.

“Zadovoljstvo nam je što smo partneri s Inom na istražnom bloku SA-07 u Hrvatskoj. Kao najveća naftna i plinska tvrtka u Hrvatskoj, Ina ima dugogodišnje iskustvo i donosi lokalno znanje i stručnost koji će igrati ključnu ulogu u razvoju ovog bloka i nadopuniti Vermilionovo 30-godišnje međunarodno iskustvo u istraživanju i razvoju naftnih i plinskih projekata diljem svijeta”, izjavio je direktor Vermilion Zagreb Explorationa Jeff Davies.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare