Inflacija najviše pogađa siromašne: “Dva tjedna moramo preživjeti s 10 eura”

Vijesti 03. ožu 202321:30 2 komentara
Raman Venin / Alamy / Alamy / Profimedia

Inflacija uvijek najviše pogađa siromašne. Poskupljenja i životne nedaće na svojoj koži itekako osjete članovi obitelji Bubaš iz Gline. Najprije ih je pogodio potres, potom i bolest, a uz samo jednu plaću u kući teško se podmiruju troškovi. Iduća dva tjedna moraju preživjeti sa samo 10 eura.

“Danas riba zahvaljujući jednome prijatelju. I krumpir na salatu, ipak je petak, a i korizma je.”

Da nije prijatelja, obitelj Bubaš iz Gline danas bi jela suhu tjesteninu ili krumpir.

“Da vam kažem iskreno, početak je mjeseca, a mi imamo 10 eura u kući. Suprugu je sjela plaća 15. Još dva tjedna ima do plaće”, priča nam Mirjana Bubaš iz Gline.

A plaća je 800 eura.

“I 160 eura dječjeg doplatka. Nas sedmero s tim jako teško živi jer imamo samo 400 eura režija. Gdje god možemo, kupujemo na akcijama, a u Glini je slabo akcija, a mi nemamo auto da bismo mogli putovati i kupovati drugdje”, dodaje.

Obitelj broji sedam članova – među njima je i Mirjanin otac, živi u kontejneru do kuće u kojoj su oni. Jedna kćer radi u Zagrebu, a druga je kod kuće. Brine za braću i sestre jer joj je majka, Mirjana iz naše priče, teško bolesna. Ljetos se teško razboljela, bila je u komi. Liječnici kažu da je uzrok stres zbog potresa koji je zadesio to područje.

“Najteže je zbog djece, ja i muž bi nekako uspjeli, znate?! Ali djeca traže svoje, pogledaju u frižider pa nema mlijeka. Pa pogledaju, nema soka. Ivan traži svoj sok koji pije za razrjeđivanje, a toga nema. Ja planiram raditi, ja želim raditi. Samo da mi se to zdravlje popravi. Nisam ja željela biti bolesna”, objašnjava Mirjana.

Zbog potresa su morali otići u tuđu kuću pa Mirjana nema ni prostora za vrt, ali ipak uzgaja 30-ak kokoši.

“Da barem ne moramo kupovati jaja jer dosta jaja trošimo kad nemamo drugo što. Nemamo sad gdje saditi povrće kako smo preselili u ovu kuću i kako sam se razbolila, ove godine nisam ništa sadila. Ali iduće planiram. Krumpir, salatu, luk, paradajze, krastavce, paprike”, ističe.

A majci je od velike pomoći i njezina osnovnoškolka.

Lara do škole pješači otprilike tri kilometra. U školu mora krenuti sat vremena radnije i kaže da se malo boji hodajući uz glavnu cestu punu automobila.

Dodatna je to muka za majku koja razmišlja i kako će svom srednjoškolcu platiti mjesečnu kartu za prijevoz do škole jer je škola predaleko pa ne može pješice. Treba nekako stvoriti 40 eura, a i popraviti zube koje su joj liječnici morali izvaditi dok je bila u komi. Puno je željnih usta, a novčanik je prazan.

Ako možete pomoći, javite se Mirjani Bubaš na broj 098 986 8010 ili uplatiti koliko možete na IBAN račun HR9423400093234829033, na ime Adriana Bubaš.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare