Inicijativa protiv ispitivanja na životinjama: Iz Hrvatske treba 8460 potpisa

Vijesti 11. velj 202212:20 0 komentara
Yulia Gapeenko / Alamy / Alamy / Profimedia

Udruga Prijatelji životinja pozvala je u petak građane da potpišu Europsku građansku inicijativu "Spasite kozmetiku proizvedenu bez okrutnosti - obvežite se na Europu u kojoj nema ispitivanja na životinjama", a da bi bila uspješna trebaju joj potpisi milijun građana EU, od toga 8460 iz Hrvatske.

Inicijativu su pokrenuli međunarodna organizacija PETA i Dove, Body Shop te više od 100 organizacija za zaštitu životinja, među kojima i Prijatelji životinja.

Iz te udruge napominju kako brojne organizacije pozivaju građane da potpišu ovu inicijativu i time zatraže od Europske unije da podrži i ojača postojeću zabranu testiranja kozmetike na životinjama.

“Nijedan veći medicinski proboj nije proizašao na temelju mučenja životinja u laboratorijima, a ispitivanje na životinjama ne može ni približno točno predvidjeti posljedice na ljudskome tijelu. Vrijeme je da se okrenemo humanim metodama i zauvijek iza sebe zatvorimo poglavlje sakaćenja, osljepljivanja, izgladnjivanja i psihičkog mučenja inteligentnih bića”, poručuju.

Pozivaju građane i da poslušaju molbu bivšeg člana legendarnih Beatlesa Paula McCartneyja i postupe u interesu i životinja i ljudi te odaberu pridonijeti društvu u kojemu će uzaludna patnja nedužnih biti svedena na najmanju moguću mjeru.

Poznat po dugogodišnjem zalaganju za prava životinja, McCartney je javno istupio za ovu europsku građansku inicijativu.

McCartney: Možete pomoći da se stane na kraj testiranju životinja

“Svi smo mislili da je borba završena i da je testiranje kozmetike na životinjama u Europi stvar prošlosti, ali, nažalost, nije tako. Europska agencija za kemikalije i nadalje zahtijeva korištenje tisuća kunića, štakora, riba i drugih životinja u testiranjima kozmetičkih sastojaka. No, možete pomoći da se tome stane na kraj”, izjavio je.

Poručio je i da nijedna životinja ne bi trebala patiti zbog ljepote te pozvao građane EU da na savecrueltyfree.eu  potpišu ovu europsku građansku inicijativu kako bi zaštitili i ojačali zabranu.

Iz organizacije PETA upozoravaju da su tisuće životinja i dalje prisiljene udisati ili na druge načine unositi kozmetičke sastojke u svoje tijelo prilikom pokusa koje zahtijeva Europska agencija za kemikalije.

“Zabrana testiranja na životinjama u EU značila je uspjeh na svjetskoj razini, a sada je pod prijetnjom zbog novih zahtjeva za testiranje sastojaka koji su godinama već proglašeni sigurnima te se mogu izbjeći. Sastojci označeni za dodatno testiranje plasiraju se na svjetsko tržište i ugrozit će sve koji se trude isključivo kupovati proizvode nastale bez okrutnosti prema životinjama”, poručuju iz PETA-e.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!