“Iskorištavanje tragedije Ukrajine je moralno dno, ali za HDZ nije neočekivano”

Vijesti 02. ožu 202214:13 > 14:54 1 komentar
Patrik Macek/PIXSELL

Oporbeni zastupnici rekli su u srijedu u Saboru da je Vlada nefunkcionalna jer potpredsjednik i ministar imaju kaznene prijave kojima se moraju baviti, umjesto svojim resorima, no da nije trenutak za izvanredne izbore zbog rata u Ukrajini, ali se mora provesti rekonstrukcija Vlade.

SDP-ov Peđa Grbin ustvrdio je da se, bez obzira na složene međunarodne političke okolnosti, mi u Hrvatskoj moramo baviti i svojim specifičnim problemima jer imamo dva člana Vlade, potpredsjednika i ministra, protiv kojih se vode kazneni postupci, što je, kaže, neodrživa situacija.

“Vlada mora u najkraćem mogućem roku odgovoriti na zahtjev DORH-a i ministru Josipu Aladroviću skinuti imunitet kako bi se omogućilo vođenje kaznenog postupka protiv njega. U situaciji kada nas očekuje dodatni inflatorni udar zbog rata potpuno je neodrživo da resorni ministar većinu svog vremena provodi razmišljajući o tome kako će se obraniti u kaznenom postupku, a ne kako će voditi svoj resor. Zbog toga ministar Aladrović i potpredsjednik Vlade Milošević moraju otići iz Vlade, a ako to ne učine sami, premijer ih mora razriješiti”, dodao je Grbin.

VEZANE VIJESTI

“Danas nije trenutak za izbore, međutim, vjerojatno ćemo za nekoliko dana biti pametniji i znati što se događa u Ukrajini i u kojem smjeru ide rat. Međutim, dvije članice EU u našem susjedstvu za mjesec dana imaju izbore, Slovenija i Mađarska i ne razmišljaju o odgodi izbora”, odgovorio je na pitanje treba li raspisati izvanredne izbore.

Ako je nešto moguće u drugim članicama EU, zašto bi bilo sporno u Hrvatskoj i morat ćemo uskoro o tome razgovarati jer ovo nije Vlada koja može stabilno, meritorno i dugoročno odlučivati, smatra čelnik SDP-a.

Grbin je kazao da ne može ni zamisliti da bi Vlada odbila DORH-ov zahtjev za skidanje imuniteta Aladroviću. “Očekujem da Vlada, koja sutra zasjeda, donese jedinu razumnu i moguću odluku, a to je da odobri vođenje kaznenog postupka protiv Aladrovića, osim ako premijer već danas ne razriješi i njega i potpredsjednika Borisa Miloševića“, poručio je Grbin.

“Iskorištavanje tragedije ukrajinskog naroda je moralno dno, ali za HDZ nije neočekivano”

Marija Selak Raspudić iz Mosta “sramotnom” smatra reakciju premijera Plenkovića na pitanje o optužbi protiv ministra Aladrovića kada je rekao da ‘ima pametnijeg posla’.

“Iskorištavati tragediju ukrajinskog naroda kako bi se njome prikrile koruptivne radnje u vlastitoj Vladi je moralno dno koje za HDZ i nije neočekivano”, izjavila je Selak Raspudić. Smatra da bi premijer  trebao hitno suspendirati ministra koji je pod optužbama, međutim, kaže Selak Raspudić, premijer ‘nema rješenje za ministra graditeljstva i ne zna što učiniti s Aladarovićem pa se skriva iza ukrajinske tragedije da bi izbjegao pitanja o nefunkcionalnosti vlastite Vlade’.

Kaže, da ‘u trenutku ovako ozbiljne vojne ugroze, za što postoji jedinstvo hrvatskog naroda prema građanima Ukrajine, umjesto da se posvetimo njima i brinemo za vlastitu vojnu sigurnost, mi smo prisiljeni baviti se aferama koje je proizvela njegova Vlada’.

“Borit ćemo se da budemo solidarni s ukrajinskim narodom, ali ćemo nastaviti upozoravati da je ova Vlada neodrživa jer je jedan ministar već pod istragom, a za drugog tek dolazi, i Vlada zbog sigurnosti naših građana u vrijeme krize mora što prije otići”, rekla je Selak Raspudić.

Kaže da bi pristanak na rekonstrukciju Vlade značilo dati povjerenje premijeru Plenkoviću. “Mi mu ne možemo dati povjerenje, a dok se ne stvore uvjeti za prijevremene izbore s obzirom na trenutačnu krizu Europi, nastavit ćemo se se zalagati za opoziv prozvanih ministara što su inicijative koje smo već pokrenuli u Saboru”, dodala je.

“Zbog Ukrajine ispod radara prolazi sve što se događa u  Vladi”

GLAS-ova Anka Mrak Taritaš kazala je da zbog situacije u Ukrajini ispod radara prolazi sve što se događa u Vladi. No, ustvrdila je, Vlada ovako ne može funkcionirati i pitanje je moraju li ministri otići u zatvor da bi ih se razriješilo.

“Vlada je nefunkcionalna jer ima kaznenu prijavu protiv potpredsjednika Miloševića i ministra Aladrovića i nitko me ne može uvjeriti da oni mogu raditi svoj posao jer se dio svog radnog vremena moraju baviti svojom obranom”, poručila je.

Mrak Taritaš kaže da premijer Plenković ‘hitno treba rekonstruirati Vladu’ i da to ‘ne može biti smjena jednog ministra nego iz Vlade treba maknuti sve one ministre koji nisu u stanju obnašati svoj posao jer se bave obranom svojih koruptivnih radnji’.

“Svi smo svjesni da ovo nije vrijeme za izvanredne izbore jer ne idete na izbore ako imate rat u Europi, ali moramo upozoravati na situaciju u zemlji i biti spremni za dan poslije”, kazala je, dodavši da bi vrijeme za izbore moglo biti svibanj ili lipanj. Smatra  da sada ‘treba rekonstrukcijom dobiti koliko-toliko funkcionirajuću Vladu i biti spremni za izbore čim se steknu globalni uvjeti.

Vođa Domovinskog pokreta Ivan Penava, komentirajući članove Vlade s kaznenim prijavama, rekao je da je korupcija crv koji rastače hrvatsko društvo i smanjuje operativne sposobnosti države.

“Korupcija je toliko nagrizla sustav hrvatske države da je, na žalost, neučinkovitost i neoperativnost nešto na što smo pomalo naučeni, što su greške koje skupo plaćamo i nastavit ćemo ih skupo plaćati ako se ne trgnemo i ne promijenimo taj smjer, odnosno, Vladu jer se ona nakon toliko godina nije u stanju suočiti s kriznim situacijama”, ustvrdio je Penava.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare