Ispovijest bivših novinara HRT-a: “Baš ništa ne funkcionira kako treba”

Vijesti 18. lis 202110:43 1 komentar
Sandra Simunovic/PIXSELL/ilustracija

"HRT svima, a ne samo njima" naziv je akcije na društvenim mrežama koju su zajednički pokrenuli Novinarsko društvo i Sindikat novinara, a kojom bivši i sadašnji novinari i novinarke HRT-a odgovaraju zašto su otišli s javnog medijskog servisa te navode primjere cenzure i pritisaka.

Iz HND-a i SNH priopćili su da je borba za neovisan javni servis borba za demokraciju i slobodno novinarstvo, da HRT proživljava dosad najveću krizu, da je bivši ravnatelj u pritvoru, a novi se bira “u problematičnom postupku, po problematičnom zakonu”.

“Pitali smo kolegice i kolege koji su godinama radili na HRT-u zašto su otišli. A mnogi su otišli i napravili sjajne karijere u drugim medijima ili na drugim poslovima”, navode iz Hrvatskog novinarskog društva i Sindikata novinara Hrvatske te pozivaju kolegice i kolege novinare na HRT-u da dignu svoj glas, “jer šutnja u ovoj situaciji nije zlato”.

U sklopu akcije HND je na svojim strancima objavio i primjere i svjedočanstva o cenzuri i pritiscima na HRT-u te neke od odgovora bivših urednika i novinara javne radiotelevizije.

Primjerice, kažu, profesorica na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i bivša novinarka Tena Perišin rekla je kako je, vezano za HRT, jako daleko “vječni primjer” BBC-ja.

“HRT je još uvijek dio mene. Pamtim velike stvari koje smo napravili ili barem pokušali napraviti da bismo stvorili javni servis. A onda je bilo i sve manje tih pokušaja. I dan danas vjerujem u javni radiotelevizijski servis, ali mi je to jako teško na primjeru objasniti mojim studentima”, istaknula je Perišin.

Urednik i voditelj N1 Ilija Jandrić napisao je da je s HRT-a otišao prije deset godina zbog bolje poslovne ponude, ali i lošeg upravljanja javnim servisom i uplitanja politike u uređivačku politiku. “Dovoljan je podatak da nam je tadašnji v. d. glavnog ravnatelja na poslu blokirao pristup Facebooku i Twitteru”, naveo je Jandrić.

Bivši novinar HRT-a i dobitnik HND-ove nagrade za televizijsko novinarstvo, danas reporter N1, Ranko Stojanac o javnom medijskom servisu kazao je šturo da se “nađe tamo zaista sjajnih ljudi, talentiranih, a dobrih po duši”, a bivša novinarka HRT-a Petra Mlačić kazala je da bi “HRT bi trebao biti najbolja televizija koju imamo u državi, ali to nažalost stvarno nije”.

Bivši novinar javne radiotelevizije Tomislav Kalousek je, pišući o HRT-u, istaknuo dau toj kući baš ništa ne funkcionira kako treba”.

“Ta tvrtka ne može zadovoljiti potrebe niti jednog čovjeka koji se želi pošteno baviti poslom. Kratkovremeno, može poslužiti mlađem novinaru da stekne iskustvo, ali za sve ostalo – izbjegavati. Ne preporučujem”, rekao je Kalousek, a preneseno je i mišljenje bivše tv voditeljice i, kako se isticalo, zaštitnog lica HRT-a Nevene Rendeli Vejzović.

”Otišla sam s HRT-a prije dvije godine kad sam se umorila od stalnih borbi sa sustavom koji jednostavno ne funkcionira, od najslabije plaćenih pa do najviše plaćenih radnih mjesta. Još gore od nepravednih plaća bilo mi je teško gledati kako se najnesposobniji uspinju po ljestvici moći i uništavaju sve dobro što ostali naprave”, poručila je Rendeli Vejzović.

“Nisam nikad požalila jer na tržištu vrijede obrnuta pravila – koliko i kako radiš, toliko vrijediš. Ono za čim ću uvijek žaliti je program koji HRT zaslužuje. A mogli smo ga imati”, zaključila je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare