Prosvjed radnika Drava Internationala: “To je naš gazda, to je naša firma. Anušić nas želi uništiti”

Vijesti 06. lis 202310:57 > 11:02 0 komentara

Katastrofalni požar u osječkoj Drava International najveća je ekološka pošast u novijoj hrvatskoj povijesti, zbog koje su pale razne teške optužbe pa su radnici tvrtke odlučili reagirati i okupiti se.

Riječ je o prosvjednom skupu, ali ne protiv radnog mjesta ili poslodaca, nego potpuno suprotno. U 11 sati organiziraju skup podrške pred pogonom tvrtke. Ljutiti su što se javno proziva i okrivljuje njihovu tvrtku.

Baš kao što je župan osječko-baranjski Ivan Anušić ljutit na rukovodeće osobe tvrtke, ali i institucije koje je više puta pozvao na reakciju “oko problema koji postoji već 20 godina”. Naime, stava je da sva odgovornost leži na vlasniku.

“To je naš gazda, to je naša firma. Zvonko Bede brine o nama. Žele nas uništiti, Anušić nas želi uništiti. Da nam nije dobro, ne bismo bili ovdje, on brine za nas. Sve smo izgradili ovdje”, govore radnici.

Brine ih da će tvrtka ostati zatvorena zbog požara.

“Svi smo tu zbog jednog čovjeka, Zvonka Bedea. Nitko nas nije nagovorio da ovdje dođemo, mi smo ovdje kao radnici. Ne tjerajte nas iz Slavonije. Ove poruke šaljemo svima. Dajte Slavoniji da radi. Želimo da nam otvore firmu. Ne znamo tko je zapalio požar, zašto i gdje.”

Gnjevni radnici u županu vide najvećeg neprijatelja i umanjuju katastrofu koja se dogodila.

“I kad zapalite kantu, osjeti se smrad, kao i ovdje. Župan ne zna matematiku, jedan kubik plastike nije jedan kubik pšenice. Ne možemo ulaziti u interese koje ima župan dok priča sve to što priča. Prvi dan je rekao da su ovdje milijuni tona plastike, drugi dan je rekao pola milijuna. Nedorastao je pričati o tome i bolje da šuti o onome što ne zna.”

Pojavio se na skupu i Bede osobno.

“Očito da se moramo početi braniti jer napadu su neistiniti. Zahvaljujem se radnicima na podršci”, rekao je Bede pa se slomio i počeo plakati pa nastavio kad se smirio:

“Nisam organizirao ovaj skup, nisam ga ni htio jer ne želim komplikacije. Ipak, ova podrška mi puno znači. Hvala im što su došli i što su zahvalni zbog svega što sam napravio za njih i ovu zajednicu. Ovo su očito teški trenuci, za mene i za radnike.”

Odgovorio je na prozivke župana Anušića.

“Nikome nisam ništa zlo napravio, nisam ni njemu. Nikad u životu. Imam pravo podići kaznenu prijavu protiv njega zbog neistina koji je izjavio o meni. To što Stožer radi nije normalno, nije došao ni Inspektorat, nije bilo ni istrage. Ne može netko pričati o 500.000 tona plastike. U Dravu nije ušla kila plastike koja nije izvagana i za koju se ne zna. Sve je evidentirano i Inspektorat će to vidjeti”, izjavio je Bede pa dodao:

“Požar je podmetnut. Ako i imam sumnje, neću o njima razgovarati.”

Četiri požara u 12 godina

Zaposlenici su potvrdili sve njegove riječi i pred kamerama otkrili da je plaća u tvrtki iznad prosjeka prosjeka županije te su više puta izrazili zadovoljstvo radom u njoj. Drava International broji oko 500 radnika, od kojih je 115 iz Nepala, a oni su stanovali u skučenim kontejnerima uza sam zid tvrtke. Trenutno su u jednoj sportskoj dvorani u Osijeku.

Emocije zaposlenih na stranu, Drava International četiri puta je gorjela unazad 12 godina, a 2011. je u jednom od njih djelatnica Danijela Valkai izgubila život.

Što se građana tiče, poziva ih se da ne izlaze na otvoreno ako ne moraju. Iako su mjerenja kvalitete zraka pozitivna, postoji prisutnost toksičnih tvari, posebno u blizini požarišta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!