Istraživanje na mladima: Ne čitaju i ne žele sudjelovati u društvenom životu

Vijesti 20. srp 202314:15 0 komentara
GONG

Mladi su kritični prema tradicionalnim medijima, digitalnim alatima i ulozi medija u društvu, ali kritičko promišljanje ne motivira mlađe generacije na aktivnije sudjelovanje u društvu, istaknuto je na današnjoj konferenciji "Medijsko obrazovanje ostaje važno", koju je organizirao Gong zajedno s partnerima.

Na događaju su istraživači i istraživačice okupljeni u tematsku mrežu “Medijsko obrazovanje je važno” predstavili tri istraživanja o medijskim navikama u Hrvatskoj, prvo je provedeno na nacionalno reprezentativnom uzorku građana i građanki Hrvatske, drugo na nastavnicama Hrvatskog jezika i razredne nastave, a treće na studentima FER-a, Medicinskog fakulteta u Rijeci i Medicinskog fakulteta u Osijeku.

“Medijsko obrazovanje je u modernom društvu ključno za uključivanje u ključne političke procese; jednom riječju, za aktivno sudjelovanje u društvu”, naglasio je Paško Bilić s Instituta za razvoj i međunarodne odnose, koji je bio jedan od istraživača.

Također je dodao kako je zanimljivo da razina obrazovanja uopće ne utječe na način konzumacije medija kod mladih.

Lana Ciboci Perša iz Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu i Hrvatskog katoličkog sveučilišta upozorava kako nastavnici većinom žele da medijsko obrazovanje ostane dijelom kurikuluma Hrvatskog jezika, što nije bio slučaj u ranijim istraživanjima.

No zanimljivo je da čak 38 posto ispitanika i ispitanica vjeruje da je Informatika predmet kroz koji učenici stječu najviše medijskih kompetencija, što uopće nije cilj tog predmeta. Istaknula je i da više od polovice ispitanih nastavnika smatra da bi medijsko obrazovanje trebalo imati vlastiti obrazovni predmet, što bi u postojećem kurikularnom okviru bilo vrlo teško izvedivo.

“Kvizovi znanja su im omiljeni žanrovi (oko 90 posto), a najmanje vole reality emisije (oko 12 posto), lifestyle emisije i religijske emisije (14 posto). Istovremeno im nedostaje kritičkog odnosa prema vlastitoj sposobnosti prosudbe vjerodostojnosti informacija koje pronađu na Internetu”, kazao je Juraj Petrović, docent na FER-u, predstavljajući ključne nalaze istraživanja provedenog sa studentima FER-a, Medicinskog fakulteta u Rijeci i Medicinskog fakulteta u Osijeku, o medijskim navikama i stavovima studenata.

“Mediji su na udaru, novinarke i novinari pod pritiskom, a dezinformacije, na kojima netko profitira, šire se munjevitom brzinom. Medijsko obrazovanje mora biti u fokusu u budućnosti”, zaključio je Dražen Hoffmann iz Gonga.

Na događaju su predstavljeni edukativni video-materijali, kao i edukativna platforma.

“Medijsko obrazovanje je važno. MOV” je projekt kojeg Gong provodi zajedno s deset organizacija civilnog društva i akademskih institucija: Pragma, Telecentar, Kurziv, Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu, Udruga Bacači sjenki, Dječji kreativni centar DOKKICA, Info zona, Centar za kulturu Zlatna vrata, Institut za razvoj i međunarodne odnose i Fakultet elektrotehnike i računarstva. Projekt je obuhvaćao širok spektar edukativnih, analitičkih i konzultativnih aktivnosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!