Iz HPK traže sastanak s Tomaševićem zbog najave premještanja sajmova s Trga

Vijesti 28. ruj 202109:571 komentar
Izvor: Davorin Visnjic/PIXSELL/ilustracija

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) zatražila je u utorak sastanak sa zagrebačkim gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem, zabrinuta najavama o premještanju sajmova i drugih prehrambenih manifestacija iz centra grada.

Predsjednik HPK Mladen Jakopović je podsjetio kako su posljednjih godina potrošači grada Zagreba imali mogućnost kupovanja domaćih proizvoda na velikom broju manifestacija domaćih proizvoda koje su se održavale na središnjem Trg bana Josipa Jelačića.

“U posljednje vrijeme dobivamo informacije od organizatora manifestacija i proizvođača kako postoji tendencija novog rukovodstva grada Zagreba, da se te manifestacije dislociraju na manje atraktivne lokacije, zbog čega bi s gradonačelnikom Tomaševićem i njegovim suradnicima htjeli razgovarati o strategiju koju planiraju provoditi te dobiti informacije o tome kakav je pogled na kratke lance opskrbe i zaštitu domaće proizvodnje”, izjavio je Jakopović.

Iz HPK ističu kako im je želja održati sastanak s gradonačelnikom i suradnicima kako bi dobili uvid u nove politike grada Zagreba i odnos prema domaćim proizvođačima te kako bi prezentirali rad HPK i strategiju kratkih lanaca opskrbe.

Jakopović podsjeća da je EU pred usvajanjem nove Zajedničke poljoprivredne politike koja je dio Zelenog plana i dvije ključne strategije Od polja do stola i Strategije o bioraznolikosti, a HPK nastoji sa svim dionicima postići društveni dogovor oko zajedničke promocije domaće proizvodnje.

“Hrvatska poljoprivredna proizvodnja i proizvodnja hrane proteklih je godina na udaru snažne globalne konkurencije koja prodaje svoje proizvode često po dampinškim cijenama na policama trgovina (koje su u većinu u stranom vlasništvu), a domaći proizvođači sve teže dolaze do police trgovine, čime su građani Zagreba uskraćeni za jedan kanal prodaje i dostupnosti domaćih proizvoda”, kazao je Jakopović.

HPK gradu Zagrebu želi pružiti svu potrebnu podršku kako bi se u suradnji s poljoprivrednicima pokušale osmisliti manifestacije koje bi mogle poboljšati dostupnost domaćih proizvoda za građane Zagreba, po standardima koji će zadovoljiti sve EU kriterije i kriterije zaštite prostora i grada.

Isto tako HPK želi da se poboljša dostupnost domaćih proizvoda i hrane na zagrebačkim tržnicama na kojima se često nalaze uvozni proizvodi koji dolaze preko prekupaca, ali i da se bolje provode kontrole proizvoda koji se nalaze na tržnicama s ciljem zaštite potrošača.

Komentari

Vaš komentar