Iz HUBOL-a tvrde: Udruga poslodavaca u zdravstvu ne radi u interesu pacijenata

Vijesti 03. ožu 202314:02 0 komentara
Pixabay / Ilustracija

"Udruga poslodavaca u zdravstvu ne radi u interesu hrvatskih pacijenata niti u interesu hrvatskih liječnika i ostalih zdravstvenih djelatnika i cilj te udruge nije, kako u uobičajenim prigodnim frazama oni navode, održivost i dostupnost hrvatskog javnog zdravstva za pacijente", reagirali su iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika na izjave UPUZ.

Hrvatska udruga bolničkih liječnika zgrožena je istupima vodstva Udruge poslodavaca u zdravstvu danima nakon ovotjednog sastanka u Ministarstvu zdravstva. Izjave direktora UPUZ-a kako krovne liječničke udruge “probleme u zdravstvu žele rješavati pučističkim metodama” vrlo neugodno podsjećaju na neka davna vremena bivše države. Tada su se naime koristile takve etikete za difamaciju pojedinaca ili različitih skupina u društvu.

“Vodstvo UPUZ-a, kao produžena ruka politike, sastalo se predstavnicima Ministarstva zdravstva pa se stječe dojam da su se sastali politički istomišljenici. Vodstvo UPUZ-a, udruge financirane javnim novcem, već godinama je najglasniji borac za kršenje prava liječnika, a sama organizacije je glavni zagovornik “zadržavanja” liječnika modelom robovlasničkih ugovora, prakse koja, pokazalo se, nije zadržala liječnike u zdravstvenim ustanovama, ali je zaustavila mnoge u ideji da uopće uđu u javni zdravstveni sustav”, rekli su iz HUBOL-a.

HUBOL poziva svoje članove na prosvjed

Smatraju da UPUZ ne radi u interesu hrvatskih pacijenata niti u interesu hrvatskih liječnika i ostalih zdravstvenih djelatnika.

“Njegov cilj nije, kako u uobičajenim prigodnim frazama oni navode, održivost i dostupnost hrvatskog javnog zdravstva za pacijente. Naime, ta dva cilja dugoročno nije moguće ostvariti bez zadovoljnih liječnika kao nositelja cjelokupnog zdravstvenog sustava. Umjesto toga, UPUZ se i ovom prilikom pokazao kao jedan od stupova politizacije javnog zdravstva te je jasno da je njegova uloga primarno provođenje političkih, a ne javnozdravstvenih ciljeva”, tvrde iz HUBOL-a.

Također, iz HUBOL-a tvrde da je oglušivanje na apele liječnika, nositelja sustava, za dijalogom i rješavanjem nagomilanih problema rezultiralo iznimno snažnim nezadovoljstvom i liječnika i pacijenata.

Iz HUBOL-a su pozvali sve svoje članove na zajednički prosvjed pet krovnih liječničkih organizacija za spas hrvatskog zdravstva koji će se održati 18. ožujka na Markovu trgu u Zagrebu.

“Dosta je politike u našoj zdravstvenoj butigi” zaključuju u priopćenju iz HUBOL-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!