Iz Ine se oglasili o incidentu: “Izlila se četiri kubika nafte”

Vijesti 03. ožu 202316:05 0 komentara
Izvor: N1

U petak je pokraj Zagreba došlo do izljevanja nafte. Državni inspektorat izvijestio je u petak kako je zaprimio obavijest o propuštanju na naftovoda 4 Ježevo - Ivanić Grad te da su na terenu rudarska inspekcija, inspekcija zaštite okoliša i vodopravna inspekcija.

Una Radulović Zekić, direktorica održivog razvoja zaštite zdravlja i sigurnosti okoliša u INA-i, za N1 je objasnila što se dosad zna o ovom incidentu.

Po primitku obavijesti obustavljen je protok kroz cjevovod, a prema preliminiranim informacijama iscurilo je oko četiri kubika medija. Pretpostavka je da je do izljevanja nafte došlo zbog puknuća cijevi.

“No, kod ovakvog incidenta pristupamo detaljnom istraživanju pa ćemo onda utvrditi točne činjenice”, kazala je Radulović Zekić.

Navodi da je na terenu jedna ekipa koja radi na sanaciju te kolege koji su zaduženi za ovo područje. Dodaje da se trude da sanacija bude što prije provedena. “Doći će još jedna ekipa s još jednom cisternom da ubrzamo cijeli proces.”

Komentirala je i kakave su moguće posljedice ovakvog incidenta. “Ovo je za nas nižeg prema srednjem riziku jer smo odmah pristupili sanaciji i planirmo dovesti stanje u prvobitno tako da ne bi trebalo imati nikakvih većih posljedica za okoliš.”

Nema utjecaja na zdravlje ljudi

A ima li opasnosti po ljudske živote? “Niti to, nema nikakvog utjecaja na zdravlje ljudi.”

O tome tko je kriv ne želi govoriti dok ne bude provedena interna istraga. “Onda ćemo s tim zaključcima znati koji su uzroci i čija je odgovornost.”

Još nema informacija o tome čije je zemljište.

“Tijekom prijepodneva primijećeno je propuštanja nafte na kolektorskom cjevovodu koji spaja naftno polje Ježevo sa sabirnom stanicom što je izazvalo izlijevanje oko 4 m3 nafte u okolici bušotine. INA je odmah zaustavila protok kroz cjevovod kako bi se zaustavilo daljnje istjecanje.

O događaju su obavještene nadležne službe te je započeta sanacija terena kao i mjesta propuštanja. U svrhu ograničavanja širenja onečišćenja postavljene su apsorbirajuće brane. Stanje je pod kontrolom, a sanacija se odvija u skladu s pravilima zaštite okoliša. Događaj nije imao utjecaja na zdravlje ljudi”, priopćili su u petak u popodnevnim satim iz INA-e.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!