Iz podruma na svjetlo dana: Proveli smo dan s vinarima šampionima u Istri

Vijesti 31. svi 202212:51 > 13:07
Izvor: Image by Bruno /Germany from Pixabay/Ilustracija

Svibanj je u Istri pun praznika. Kažu, važnijih od onih državnih. Vinski blagdani. Najveći je bio, podsjetimo, izložba „Vinistra” u Poreču, da bi mjesec završio u nedjelju Wine dayom, kada se za posjetitelje otvorilo 50-ak podruma širom Istre.

Vinske ceste kojima se, tvrde svjedoci, lako izgubiti, podijeljene su u šest klastera: Sjeverna Istra, Poreština i Rovinjština, Središnja, Istočna i Južna Istra. Sve te regije daju prije svega malvaziju, ali proizvode i slatki muškat, zatim pinot, refošk, teran, cabernet…

Lutajuća N1 “sommelierska” ekipa odabrala je Kostanjicu, selu u općini Grožnjan u Središnjoj Istri. Ne slučajno, mjestašce od 80 kuća dalo je tri šampionske vinarije, onu obitelji Deškovići te dvije braće Zigante.

Deškovići su ovogodišnji pobjednici Vinistre, sa svojom svježom malvazijom, berba 2021.

Giuliana i trojica braće – Giuliano, Franco i Maurizio naslijedili su od nonića obiteljsko imanje s lozom, maslinama, kravama i ovcama. Danas se dvadeset sedmero (27) Deškovića bori sa sušom, tučom, birokracijom i jezikom! Vedri i otvoreni Istrani ispričavat će nam se tako zbog svog „kvrgavog” hrvatskog, no bez potrebe, jer njihovo vino i ostali plodovi crljenice doista su multilingualni.

Više od Deškovićima i istarskim vinima, o njihovoj važnosti za turizam Istre i Hrvatske pogledajte u prilogu Ranka Stojanca u Dnevniku N1 u 18 sati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Komentari

Vaš komentar