Bitka za Split: Kandidati za N1 dali svoja rješenja za goruće probleme

Vijesti 22. lip 202220:03 > 20:08
Izvor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Gradske prometnice u Splitu su zakrčene. U trajektnoj luci svake godine je kaos. Stara gradska jezgra gotovo je ostala bez lokalnog stanovništva. Sve je podređeno turizmu, a gdje god se okreneš – zimmer frei.

Mjesta u vrtićima nema za petstotinjak djece, plaža na Žnjanu je na čekanju godinama, a Split koji je drugi grad po veličini ima isti status kao i ostali veći gradovi, a ne poseban. Rješenja za ove probleme tema su i kampanje koja završava u petak za izvanredne nedjeljne izbore pa smo pitali kandidate za gradonačelnika koja rješenja nude.

Splitski vrtić Mali Princ na Bolu prima šest jasličkih skupina i sve su popunjene. Baš kao i ostalima pa su bez mjesta u jaslicama i starijim grupama ostala čak 524 djeteta. Izgradnja novih jedno je od rješenja gradonačelničkih kandidata. Ali ne samo to.

vezana vijest

“Mi smo ga već počeli rješavati. Projektirali smo tri nova vrtića, a jedan ćemo rekonstruirati kad ova tri izgradimo. Dva od tri će biti otvorena do početka sljedeće godine i tako će sva djeca koja su se sad prijavila imati svoje mjesto”, poručio je kandidat za gradonačelnika Splita stranke Centar Ivica Puljak.

Kandidatkinja za gradonačelnicu stranke Pametno za Split i Dalmaciju Kristina Vidan navodi da izgradnju vrtića ne mogu ubrzati, ali mogu pronaći druga rješenja unutar privatnih inicijativa i obrta za čuvanje djece koje treba potaknuti da otvore nove kapacitete do jeseni.

“Moramo prvo iskoristiti sve mogućnosti koje stoje na raspolaganju i to je kroz MPO gdje postoji milijardu i 220 milijuna kuna. Za to morate biti spremni i imati dokumentaciju”, rekao je nestranački kandidat HDZ-a Zoran Đogaš.

Dokumentacija za plažu Žnjan odavno spremna

Spremna je odavno i dokumentacija za plažu Žnjan koji je već godinama na čekanju. Koncesija je tu već sedam mjeseci. Nijednog bagera još nema. Neki kandidati imaju novi pristup, a bivši gradonačelnik poziva se na minuli rad.

“Riješili smo neke nedostatke koje smo naslijedili u projektu, tehničke nedostatke, pronašli smo model za financiranje, a počet ćemo s realizacijom projekta u deveti mjesec”, tvrdi Puljak.

Dvije tisuće turista na sat svakog ljeta prođe Zvonimirovom ulicom koja je u Splitu postala simbolom nesnosnih ljetnih gužvi na putu do trajektne luke i rugla koji se naziva autobusni kolodvor. Svi kandidati imaju rješenje, no nitko ne zna kad će se realizirati.

“Riječ je o interventnom izlazu, tunelu koji ima dvije trake, nagib od devet stupnjeva i koji izlazi u Bijankinijevu”, navodi nestranački kandidat SDP-a Davor Matijević.

vezana vijest

Nestranački kandidat HDZ-a Đogaš smatra da je autobusni kolodvor neprikladan onakav kakav je. “To je zakon pojnih posuda. Bez da se riješi Kopilica ne može se riješit ni luka. Autobusni kolodvor se mora izmjestiti na način kako to definira projektni zadatak”.

“Smatramo da je jako važno da se riješi javni gradski prijevot. To je prva točka za rješavanje prometnih problema”, rekla je kandidatkinja Pametno za Split i Dalmaciju Vidan.

Apartmanizacija u staroj gradskoj jezgi

Problem je i apartmanizacija u staroj gradskoj jezgri. Niče sve više ugostiteljskih objekata, a lokalnog stanovništva gotovo da i nema. Đogaša više smeta što joj turisti mogu pristupit automobilom, a Puljak bi sve riješio razgovorom.

“Mislim da se ulazak automobila u jezgru ograničiti. Nevjerojatno je da dođu stranci i završe negdje kod HNK ili na Cankarevoj poljani ili dođu do Prokurativa”, naglašava Đogaš.

Puljak navodi da će stručnjaci i stanovnici donijeti najbolja rješenja stare gradske jezgre s ciljem da ljudi koji tamo žive nastave tamo živjeti i da se kvaliteta njihovog života poboljša.

Svi se pak slažu da bi Splićanima kvaliteta života porasla da Split dobije status županije kao Zagreb.

“Mi ćemo promovirat tu ideju, objašnjavat ćemo da je ona dobra za Split. Svi koji vole Split siguran sam da će biti za tu ideju”, smatra Puljak.

To je inicijativa koju splitski SDP promovira već sedam do osam godina, dodaje Matijević. “Ono što je sigurno, HDZ nikad neće prepustiti ovlasti Splitu”.

“Ako grad bude dobio veće ovlasti, što je stvar koja mora biti na stolu i moramo se boriti za veće ovlasti, pogotovo za neke dijelove grada koji su ingerencija županije ili države, za to ću se borit, tvrdi Đogaš.

A borba za glasovima birača traje još dva dana. Čija su rješenja na goruće probleme u Splitu najbolja, koga smatraju najsposobnijim, odlučit će građani na izborima u nedjelju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar