Izbori u Splitu: “Puljak više nema alibija, sad ćemo vidjeti zna li voditi grad”

Vijesti 27. lip 202221:46 > 22:41 1 komentar
N1

Gosti Izvan okvira u ponedjeljak su bili Ankica Mamić i Tomislav Klauški. Komentirali su pobjednike i gubitnike bitke za Split, komunalne probleme u Gradu Zagrebu te diskusiju vezanu uz temu pobačaja.

Ankica Mamić komentirala je izbore u Splitu.

“Kampanja Đogaša, koji je de facto bio kandidat HDZ-a, bila je neinspirativna. Puljak je cijelu kampanju bio u problemu, od afera do komunikacije, no pokazalo se da su izazivači bili puno slabiji”, rekla je Mamić.

VEZANE VIJESTI

Kako navodi Klauški, antiklimaktično je za Puljka to što mora ulaziti u drugi krug.

“Puljak ima problem održavati referendumsku atmosferu, pogotovo u sljedećih 15 dana, kada će dodatno pasti interes za izbore. Nitko se nije uhvatio i kampanja kao da nije postojala. Seks afera možda je bila dodatni motivator jer je Puljka gurnula u prvi plan”, kaže Klauški.

Mamić kaže da više ne postoje gradonačelnici s vizijom.

“Sve su te kampanje kao da ih vode pročelnici komunalnih poslova. Sigurno je da su komunalna pitanja izazovna, ali to nije inspirativno za birače. To se dogodilo svima nakon Bandića”, rekla je Mamić.

Šteta je, kaže, da nitko od kandidata ne vidi da je gradonačelnička pozicija puno više od poznavanja gdje treba staviti kantu za smeće.

“Puljak je trebao imati potpuno drugačiji narativ. On je i izazvao izbore da bi dao novi legitimitet Bojanu Ivoševiću. Pokazalo se da je dobro odlučio”, rekla je.

Kaže da je Bandić taj koji je ulogu gradonačelnika sveo na komunalnog pročelnika.

“Da bi se vratio interes za politiku, morale bi se pokazati teme koje se nalaze iznad bazičnih dnevnih problema. Ako nemate viziju o upravljanju, ne znate kamo idete i stalno se vrtite u krug”, rekla je Mamić.

“Plenković može biti sretan”

Klauški je komentirao Đogašev rezultat. “Našli su kandidata koji može dostojanstveno izgubiti izbore. Mislim da Andrej Plenković može biti sretan što je lijeva opozicija u Splitu stradala više od HDZ-a, a i s time što nije izrastao kandidat koji ga može ugroziti”, rekao je Klauški.

Mamić kaže da “HDZ bježi od lokalnih izbora”.

“Već godinama HDZ nije u Zagrebu dao kandidata koji bi se mogao nametnuti kao budući predsjednik ili premijer. Odabrali su krivu strategiju, jer, ako nešto u Splitu vrijedi to je markica. Njihov kandidat je svaki svoj nastup započinjao s time da je spreman koalirati sa svima. Đogaš se iz meni nepoznatih razloga uputio u tu utakmicu. Kada stranka stavlja nestranačkog kandidata, onda kampanja zapravo i nestaje”, rekla je Mamić.

Kako navodi Klauški, Puljak je dobio ono što je htio.

“Sada nema više alibija. Sve je u njegovim rukama i sada ćemo vidjeti zna li Puljak voditi grad, nakon što smo vidjeli da zna pobijediti na izborima. Split kažnjava gradonačelnike, stalno ih mijenjaju. Puljak mora biti oprezan”, rekao je.

Mamić kaže da Puljak nije u situaciji gdje mora trčati uokolo sa šest različitih lista.

“On mora birati između Mosta i SDP-a. Centristička stranka bi, očekivano, mogla tražiti partnere na svim stranama. Uvijek je govorio da može sa svima osim s HDZ-om i Kerumom”, rekla je Mamić.

Klauški navodi da je Željko Kerum “malo zasolio kampanju”.

“On može biti redikul koji se pojavljuje na izborima i predstavljati nekakav ‘izborni inventar, ali njegovo je vrijeme prošlo”, rekao je.

Tomaševićev uspjeh u Zagrebu

Mamić kaže da se u prve dvije godine mandata donose nepopularne odluke, koje gradonačelniku ruše rejting. Zatim se osluškuje bilo i javno mnijenje.

“Kao građanka Zagreba nemam dojam da se tu bilo što bitno promijenilo. Sjetimo se samo prve Tomaševićeve afere, kada se mijenjala uprava Holdinga. Ako su nešto i mijenjali, to se nije kvalitetno iskomuniciralo”, rekla je Mamić.

Klauški kaže da je Možemo donio ispravnu odluku kada je “otkačio” SDP.

“Nisu htjeli imati partnera kojeg ‘šlepaju’ za sobom. Sada SDP mora nadmašiti Možemo, a bit će zanimljivo vidjeti može li SDP opet napraviti nekakvu silu u Zagrebu. Ne vidim nekakve naznake osim što su htjeli isprovocirati vraćanje Trga Maršala Tita”, rekao je Klauški.

Kako navodi Mamić, Možemo je mogao poslati kvalitetnu poruku smanjenjem prireza.

“Oni bi to doživjeli kao procjenu modela upravljanja. Ta rečenica ‘spasili smo grad od bankrota’ malo kome nešto znači. Državni proračun je u rebalansu, svi govorimo o fantastičnom kreditnom rejtingu… Pitanje je gdje upalite lampu. Izbore dobivaju priče, a čini mi se da Možemo u tome nisu uspjeli. Počeli su od potresa, a u posljednjih godinu dana sve je isparilo”, rekla je.

Pravo na pobačaj

Klauški je komentirao utjecaj odluke Vrhovnog suda u SAD-u, kojim je ukinuta presuda Roe vs. Wade.

“Sada je Amerika postala izvoznica represije i gaženja ljudskih prava. Rade totalnu reverziju”, rekao je.

Mamić kaže da je u Hrvatskoj pitanje pobačaja dobro riješeno.

“Zna se tko je odgovoran za praksu. Ne vidim razloga da pobačaj bude ustavno reguliran”, rekla je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare