Plenković novinarima: Kako ne razumijete da EPPO u Hrvatskoj postoji zahvaljujući Vladi Andreja Plenkovića?!

Vijesti 11. ožu 202413:49 > 14:09 2 komentara
Davor Puklavec /Pixsell

Danas je održana sjednica Šireg predsjedništva HDZ-a nakon koje je izjavu dao predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković.

Rekao je da su raspravili sva aktualna pitanja i obavijestili kolege o svim najbitnijim političkim pitanjima. Kazao je da je kongres EPP-a u Bukurešta bio veoma sadržajan.

“Općenito jako dobra atmosfera potvrđena i jučerašnjim rezultatima u Portugalu”, rekao je.

Govorio je i zakonu o plaćama, odnosno povećanju istih.

Osvrnuo se i na proces obnove za koji je rekao da je – ubrzan.

Što se tiče nadolazećih izbora, Plenković je rekao da je atmosfera jako dobra.

“Raspoloženje jako dobro, mi smo svi jako dobre volje i u formi. Rezultati što se tiče rezultata ove Vlade su odlični, finišira se naš program. Idemo u nove izborne izazove”, rekao je dodajući da su “rođeni spremni kao oni što se žele takmičiti u izbornoj utrci”.

Plenković je komentirao i jučerašnji intervju glavne europske tužiteljice Laure Kovesi za TNT N1 televizije, koja je, između ostalog, rekla da o nadležnosti EPPO-a ne odlučuje Vlada te da premijer Andrej Plenković pokušava zastrašiti europske tužitelje. Kovesi je također rekla de je Plenkovićevo ponašanje “dizanje dimne zavjese prema građanima i već film koji je već gledala”.

“Da je bilo do Možemo!, da je bilo do SDP-a ne bi se obnovio nijedan prozor u osnovnoj školi u Zagrebu”

“Nisam gledao taj intervju, dobio sam kratki rezime. Tu je stvar što se nas tiče identična kao i prije, nema nikakvog pritiska, ne znam uopće odakle ta teza i tko to tako može doživjeti. Najvažnije je da se svatko drži svoje nadležnosti. Vidio sam da je i ona (Koves) pohvalila Hrvatsku među 17 zemalja koje surađuju s europskim tužiteljima. Ja sam se za to zalagao još dok sam bio zastupnik u EP-u”, dodao je.

“Oni koji su gledali intervju su mi rekli da je formulacija bila Geodetski fakultet. Problem koji se stvarno tiče EU sredstava i vezan je uz Geodetski fakultet uopće nisu vezani uz potres. EPPO i Geodetski fakultet da, u dijelu gdje je nepobitno utvrđeno da se radi o EU novcu. EPPO štiti EU novac. Kad je riječ o slučaju 3D snimanja, mi smo kao odgovorna vlada više puta tražili očitovanja agencija i ministarstva i pogledali rezime izvješća o trošenju sredstava. Nepobitno je utvrđeno da nijedan cent nije potrošen iz EU fondova. To je novac Hrvatske, nadležnost ima USKOK”, rekao je.

“Da je bilo do Možemo!, da je bilo do SDP-a ne bi se obnovio nijedan prozor u osnovnoj školi u Zagrebu, a budući da je bilo do Vlade koju predvodim ja, odnosno HDZ, onda nije problem u Zagrebu obnavljati osnovne škole, srednje škole, fakultete, bolnice, crkve, javne zgrade, ceste…”, nabrajao je Plenković. “Sve što se obnavlja u Zagrebu i na Baniji se obnavlja zahvaljujući vladi i HDZ-u”, dodao je.

Naglasio je da su on i Vlada ti koji su osigurali novac iz Fonda solidarnosti i to realizirali.

“Stvar je skroz jednostavna. Mi smo najzainteresiraniji da se svaka nezakonitost sankcionira. Bila ona kod trošenja europskih sredstava, ili novca iz državnog proračuna. Međutim, sve treba raditi tijelo koje je za to nadležno. Ako je počinjena nezakonitost trošenja sredstava iz proračuna, onda je nadležan DORH. Ako je riječ o europskom novcu, nadležan je EPPO. To je jasno kao dan”, rekao je Plenković ponovno.

“Problem koji se stvarno tiče EU sredstava i vezan je uz Geodetski fakultet uopće nije vezan za potres. Tu EPPO ima nadležnost tamo gdje je utvrđen slijed korištenja novca iz europskih fondova. Ali kada je riječ o projektu 3D snimanja, mi smo kao odgovorna Vlada više puta tražili očitovanja ministarstava, agencija i službeno izvješće o trošenju europskih sredstava i tu je nepobitno utvrđeno da nijedan cent europskog novca nije potrošen za projekt 3D snimanja. Znači, to je novac Republike Hrvatske i tu nadležnost ima DORH”, dodao je premijer.

Plenković je ušao u prepirku oko nadležnosti s reporterkom N1 Milom Moralić.

“Kako su vas izbrifirali”, rekao.

“Nije me nitko izbrifirao, znam razmišljati svojom glavom”, odgovorila mu je naša reporterka.

“Je, je sigurno”, rekao je Plenković.

“Kako ne razumijete da EPPO u Hrvatskoj postoji zahvaljujući Vladi Andreja Plenkovića?!”, rekao je okupljenim predstavnicima medijima Plenković.

Plenković je razmicao mikrofone te tako želio objasniti što je čija nadležnost.

Medije je između ostalog optužio da ih “zloupotrebljavaju”.

Pa se potom ponovno krenuo hvaliti Vladinim mjerama i potezima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare