Danska premijerka: Rijeka je vrlo važna ne samo za vas, nego i za cijelu Europu

Vijesti 07. ožu 202312:24 0 komentara
Mila Moralić/N1

Danska premijerka Mette Frederiksen boravi danas u Zagrebu. Nakon susreta s ministrom Davorom Božinovićem, sastala se s premijerom Andrejom Plenkovićem.

U izjavi za medije nakon sastanka, Plenković je kazao da će suradnja između Hrvatske i Danske putem jedne od najvećih logističkih kompanija Maersk, koja je u suradnji s hrvatskim partnerom investirala u Luku Rijeka više od 500 milijuna eura, znatno doprinijeti da Luka Rijeka bude još veće prometno čvorište.

“Pojasnili smo sve što Hrvatska čini kako bi se na istočno-mediteranskoj i zapadno-balkanskoj ruti spriječile ilegalne migracije“, dodao je Plenković pa nastavio o ostalim temama razgovora:

“Razgovarali smo i o gospodarskoj suradnji koja će u 2022. biti na razini većoj od 320 milijuna eura. Vidjeli smo i porast broja danskih turista nakon korone. Nadamo se da će se tako nastaviti i u budućnosti. Razgovarali smo i o našem susjedstvu te o posljedicama ruske agresije na Ukrajinu. I dalje smo privrženi potpori Ukrajini, prije svega političkoj, ali i vojnoj, i financijskoj.”

Nakon uvodnih zahvala na gostoprimstvu, Frederiksen je kazala da smatraju Hrvatsku svojim bliskim partnerom u NATO-u i Europskoj uniji.

“Jučer smo potvrdili potencijal da još bliže surađujemo, a projekt u Rijeci je dobar primjer. Rijeka je vrlo važna i politički, i gospodarski, ne samo za vas nego i za cijelu Europu”, rekla je danska premijerka.

Istaknula je da je iznimno bitno i dalje nastaviti pružati pomoć Ukrajini.

Mila Moralić/N1

“Moramo povećati proizvodnju vojne opreme koja je ključna za Ukrajinu”, poručila je.

Kazala je i da sustav azila ne funkcionira i da ga treba mijenjati.

“Razgovarali smo i o migracijama. Svjedoci smo povećanja dolazaka u Europu, što uključuje i zapadno-europsku rutu. To je problem za sve nas. Trebamo spriječiti migrantsku krizu tako da je iznimno bitno kontrolirati vanjske granice, što vi jako dobro radite. Vi ste izloženi najviše i imate veliku odgovornost. Mi smatramo da to nije samo vaša odgovornost, nego svih članica u EU. Dugoročno, u Danskoj smatramo da trebamo razmisliti o našem sustavu azila. Svima je jasno da sustav ne funkcionira. Trebamo biti otvoreni i razmišljati o novim rješenjima”, rekla je Frederiksen.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!