Plenković: Schmidt je donio pravu odluku. Hrvati su ovime dobili

Vijesti 03. lis 202216:05
N1

U središnjici HDZ-a održana je sjednica šireg Predsjedništva nakon čega je izjavu dao predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković. Između ostalog, komentirao je izbore u Bosni i Hercegovini.

“Detaljno smo govorili o izborima u BiH. Čestitam kandidatima i kandidatkinja okupljenima oko hrvatskog naroda. Posebno čestitam gospođi Krišto koja je već u srijedu bila pobjednica hrvatskog naroda. Nažalost, došlo je ponovno do preglasavanja koji su opet iskoristili građani BiH. Smatramo da je to loše, nezdrava poruka za dobre odnose konstruktivnih naroda. Nema plastičnijeg načina da kažem koliko je to loše i koliko to ne pridonosi dobrim odnosima”, istaknuo je Plenković.

VEZANE VIJESTI

Naglasio je da je dobro što su HDZ BiH i ostale hrvatske stranke ostvarile dobre rezultate.

“Dobro je da je Schmidt iskoristio svoje bonske ovlasti. Omogućio je hrvatskim političkim strankama da budu dio federacije. Ta poruka je važna i bitna. Mi smo bili u komunikaciji s gospodinom Schmidtom. Jer ako postoji ključna tema, onda je to ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH”, dodao je.

“Jasno je da bošnjačke stranke ne žele da dođe do dogovora. Preostalo je jedino da se iskoriste bonske ovlasti gospodina Schmidta. Ovo je prvi korak za dogovor za daljnje reforme izbornog sustava. Kad je riječ o vanjskopolitičkim aktivnostima, od vikanja i vrijeđanja, za što se zalagao gospodin Milanović, nema nikakve koristi. Predstavnik Schmidt je donio pravu odluku. Donio je što se može donijeti”, kazao je Plenković.

Komentirao je i inicijativu Mosta o proglašenju Komšića personom non grata: “To su ljudi koji za Hrvate u BiH nisu učinili ništa. Oni žele vidljivost i kritiku Vlade. Oni su teško poraženi pa su se onda sjetili da se Komšića proglasi personom non grata. Zašto to nisu učinili 2006.? Ili 2008?”.

“Christian Schmidt je donio odluku jer je shvatio da je za stabilnost ključna ravnopravnost konstitutivnih naroda. Namjerno to naglašavam – konstitutivnih naroda. Njemu je cilj bio osigurati ravnopravnosti temeljem Daytonskim ugovorom. Hrvati su ovime dobili. Schmidt želi samo da Federacija funkcionira. Ovdje se potiče sve izabrane da traže rješenja koja funkcioniraju”, kazao je Plenković.

Plenković je kazao da su zadovoljni revidiranom procjenom EBRD-a koji je povećala procjenu rasta Hrvatske s 3,5 posto BDP-a na 6,5 posto. Kazao je i da s obzirom na mjere koja je Vlada donijela očekuje rast hrvatskog gospodarstva i u prosincu.

“Od nove Uprave INA-e očekujemo da prione poslu”

“Podzemno skladište plina je došlo na 90 posto popunjenosti prije roka, pravodobno smo planirali i poduzeli sve aktivnosti. Dobro je da s te strane osiguravamo opskrbu plinom tijekom jeseni i zime. Filipović nas je izvjestio o razgovorima koji su održani s ministrima energetike”, kazao je Plenković te poručio da će se Hrvatska založiti za ograničavanje maksimalne cijene plina kako bi se izbjegle špekulativne aktivnosti na tržištima koje dovode do rasta cijene plina.

Komentirao je i novu Upravu INA-e.

“Očekujemo od njih da prionu poslu i pomognu u razgovorima s mađarskom stranom oko promjene modela upravljačkih prava zbog čega je i došlo do ove afere”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar