Izraelski veleposlanik cijepljenju: Činimo ono što čini suverena država

Vijesti 24. tra 202107:26 > 07:26 0 komentara
JACK GUEZ / AFP

Izraelski veleposlanik u Hrvatskoj izjavio je Hini da je njegova zemlja svjetski lider u cijepljenju protiv covida-19 jer je s proizvođačima pregovarala samostalno i kao svaka suverena država pobrinula se za svoje građane.

Izrael je uglavnom Pfizerovim cjepivom procijepio više od polovice svoga stanovništva, a s dvije doze 95 posto starijih od 55 godina.

Uz izuzetak nekoliko zemalja, ostatak svijeta cijepi se relativno sporo, među njima Europska unija za što kritičari optužuju zajedničku nabavu cjepiva preko Europske komisije i birokratiziranost procesa.

Članica Unije Hrvatska je procijepila 17 posto stanovnika, odnosno 21 posto odraslih.

Ilan Mor ističe da je samostalnost u odlučivanju omogućila Izraelu da brzo djeluje na pandemiju. “U ovome slučaju imali smo neovisnost i zato smo djelovali brzo i učnkovito i osigurali da su Izraelci u boljoj poziciji”, rekao je Mor u intervjuu Hini.

“Članstvo u EU-u ima jako puno prednosti, ali u jednu ruku gubite priliku da radite jednostrano kada smatrate da je za to pravi trenutak”, dodao je.

Svjetska zdravstvena organizacija optužila je neke zemlje za “nacionalizam cjepiva” jer su, poput Izraela, osigurale vlastite zalihe cjepiva kroz bilateralne dogovore s proizvođačima.

Mor odgovara da svaka zemlja treba učiniti ono što je najbolje za njezine građane. “Ne mislim da smo učinili nešto pogrešno. Naprotiv, napravili smo nešto dobro za svoje ljude. To je glavna dužnost svake suverene vlade”, istaknuo je.

Dodao je da je Izrael određenu količinu cjepiva poslao nekim zemljama u Južnoj Americi i Aziji. “Mi imamo, ali ne ignoriramo one koji nemaju. To je ispravan pristup, prvo se pobrinite za sebe, a onda pomozite da i drugi budu u istoj poziciji”, rekao je Mor.

Slaže se da postoji nejednakost u pristupu cjepivu protiv covida-19, slično cjepivu za AIDS koje si ne mogu priuštiti siromašne zemlje u Africi gdje je bolest najraširenija.

“To treba ispraviti. Oni koji imaju cjepivo moraju se pobrinuti za one koji ga nemaju ili imaju manje”, rekao je veleposlanik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!