“Izvlačenjem dodatnih doza cjepiva mogli bismo cijepiti 300.000 stanovnika više”

Vijesti 24. velj 202116:10 2 komentara
NILS MEILVANG / RITZAU SCANPIX / AFP

Prijedlog kako ublažiti trenutnu nestašicu cjepiva protiv koronavirusa iznijelo je Hrvatsko epidemiološko društvo Hrvatskog liječničkog zbora.

Hrvatsko epidemiološko društvo (HED) objavilo je u priopćenju prijedlog za povećavanje kapaciteta cijepljenja u Republici Hrvatskoj:

“Naš prijedlog je da se službeno odobri administriranje ‘sedme’ doze iz bočice Pfizer cjepiva, odnosno, ‘jedanaeste’ doze iz bočica cjepiva Moderne i AstraZenece. S obzirom na ugovoreni broj doza, odnosno više doznih bočica, sva tri navedena cjepiva koje je ugovorila Republika Hrvatska, izvlačenjem dodatnih doza cjepiva mogli bismo procijepiti oko 300.000 stanovnika više od planiranog broja. To, radi usporedbe, odgovara cjelokupnoj populaciji Zagrebačke županije.”

Priopćenje potpisuje dr. Miroslav Venus, predsjednik HED-a Hrvatskog liječničkog zbora.

“Dodatno, promjenom i produlenjem intervala izmedu administriranja dviju doza Pfizer cjepiva s trenutnih najmanje 21 dan, na najduje 42 dana, dobili bismo ‘dodatne’ doze cjepiva za cijepljenje većeg broja stanovnika prvom dozom, što je u kontekstu potrebe što ranijeg postizanja kolektivnog imuniteta također značajno. Naime, javno su publicirani podaci u kojima se ističe visoka učinkovitost nakon primijenjene prve doze, te ne tako značajno dodatno podizanje imunosti administriranjem druge doze u sadašnjem intervalu od 21 dan”, također se predlaže.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare