Janović: Imamo popis agresora, nema provlačenja kroz Zakon za dobivanje naknade

Vijesti 20. srp 202110:52 > 11:01 0 komentara
N1

Državni tajnik u Ministarstvu branitelja, Špiro Janović, komentirao je u N1 Studiju uživo Zakon o civilnim žrtvama Domovinskog rata.

Janović je komentirao incident na sastanku zbog organizacije Oluje.

“Bio sam na tom sastanku, to je bio jedan jednostavan organizacijski sastanak. Proslavu organizira Ministarstvo obrane, a mi dajemo potporu. Taj sastanak je bio zadovoljavajući, to je nešto što se iz godine u godinu rada, uhodana je procedura. Prošao je bez disonantnih tonova. Pozvali smo i predstavnike braniteljskih udruga i nakon što je sastanak završio, jedan od naših branitelja izrazio je svoje neslaganje koje tijekom sastanka nije spomenuo. Začudilo nas je to, ali ne toliko ono što je rekao nego način na koji je to rekao i izbor riječi koje su po meni i reakcijama ostalih, nekorektne i iznesene na način koji nije primjeren, nije civilizacijski”, rekao je Janović dodajući da svoja mišljenja treba iznositi na primjeren način.

“Nažalost dojam je da takva huškačka retorika i to da je bitnije biti glasan nego imati argumente, prevladava. Vidjeli smo to i u Saboru, i na nižim razinama, a to sigurno ne doprinosi putu u bolju Hrvatsku u koju možemo imati povjerenje”, kaže Janović.

VEZANE VIJESTI

Na pitanje je li točno  da se Ministarstvo nije konzultiralo s udrugama, Janović kaže: “To jest prijedlog Ministarstva. Sve su to ljudi bez ikakve mrlje u svojoj karijeri koji su maksimalno zaslužni za braniteljsku populaciju i poput Gotovine su zadužili cijelu zemlju.” Dodaje i da je prijedlog upućen i ministarstvima i udrugama te da tijekom sastanka nije bilo nijedne primjedbe, a gospodin Ilija je nakon sastanka izveo jedan performans i izrazio svoje nezadovoljstvo.

“Sastanak nije legalno sniman”, kaže Janović na pitanje je li sastanak sniman. “Postoje vrlo jasni zakonski okviri tko može što snimati i na koji način. Ovo odstupa od toga, ali nije na Ministarstvu branitelja da progoni nikoga. Vučemilović je branitelj, mi ga vrlo poštujemo i poštujemo njegov doprinos. Žao nam je da je u krivu, da nema argumenata i da visokim tonovima pokušava nadoknaditi taj nedostatak”, kaže Janović.

Govoreći u Zakonu o civilnim žrtvama Domovinskog rata, Janović kaže: “Kad jedna neistina bude spomenuta dovoljno puta postaje relevantna informacija. Zakon eksplicitno govori da nijedna osoba koja se tijekom Domovinskog rata ogriješila o RH, čak ni pripadnik obitelji te osobe, ne može biti korisnik te pomoći.”

Na pitanje je li Zakon mijenjan u odnosu na onaj koji je rađen u vrijeme Freda Matića, Janović kaže da se ne radi o istoj stvari. “Taj zakon mimo želje nije otišao dalje, nije postao koherentan tekst, nije otišao u proceduru. Ovo što je Ministarstvo radilo je potpuno nova stvar. Moram reći da nije šator bio tu zbog toga zakona nego zbog niza propusta tadašnje vlade i niza problema kojima su se oni ogriješili o branitelje. Reći da sad podržavamo nešto što prije nismo je jedna gruba insinuacija.”

“Pozvao bih ih da upru prstom u točku koja omogućuje takve stvari, tog nema”, kaže.

Govoreći o tome ima li Hrvatska popis agresora, kaže: “Naravno da imamo. Imamo sve arhive vezane uz Domovinski rat. Imamo arhive pobunjenika koji su napustili područje u neredu i ostavljajući svoje arhive. Sve smo to u izradi ovog zakona objedinili. Šanse da netko prođe zapreke koje su postavljene u članku 5 ovog zakona… Ovo je zakon za jedan vrlo ograničeni, mali broj ljudi, od kojih su većina obitelji nestalih hrvatskih građana za koje ni danas ne znamo što je s njima.”

O izjavama Bojana Glavaševića, Janović kaže: “Bilo bi jako dobro da je njegova politička opcija podržala taj zakon. Sada to koriste za dobivanje nekih političkih poena. Tužan sam da jedan mlad i obrazovan čovjek naziva branitelja zvjeri. Ilija Vučemilović nije zvijer, ona je zaslužan za mnogo toga u Domovinskom ratu i mogu razumjeti njegov strah od zlouporabe i toga da će zločinci profitirati. Ali, tome strahu nema mjesta.”

Janović kaže da u Hrvatskoj trenutno ima mnogo strahova koje mnogi koriste. “Ono što ova Vlada pokušava napraviti je pružiti sigurnost, pokazati ljudima da vlada ima smer, plan, da ostaje pri tom planu, da ne obraća pažnju na sitna politikanstva… Nijedna vlada nakon rata nije se suočila s toliko velikih kriza kao ova. Svi smo svjesni da je sve dosad riješila zadovoljavajuće. Grešaka ima, ali se one rješavaju”, govori.

Uskoro video

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!