Afera u HNB: “Treba više podataka da bismo znali značaj za pojedince i tržište”

Vijesti 12. sij 202212:29 > 17:12 0 komentara
N1

Financijski analitičar Hrvoje Japunčić u N1 Studiju uživo govorio je o aferi koja potresa Hrvatsku narodnu banku.

Podsjetimo, prema pisanju portala Index, u posljednjih dvadeset godina više od 40 zaposlenika HNB-a trgovalo je vrijednosnim papirima banaka za čiji je nadzor zadužen upravo HNB. Zabilježeno je, pišu, ukupno više od 400 transakcija u vrijednosti većoj od deset milijuna kuna.

VEZANE VIJESTI

Na pitanje koliko je cijela ova priča nezgodna, Japunčić odgovara da nedostaje još dosta podataka: “Trebalo bi vidjeti kada su rađene transakcije, kako se kretalo tržište, koji je bio volumen… S tim podacima mogl bismo govoriti o širini kompletne sfere.”

Pojasnio je što je to insider trading.

“Primjerice, ako radite u korporaciji ili regulatornom tijelu i prilikom nadzora saznate da određena institucija ima lošiji pokazatelj, a ta informacija nije javno dostupna, a u tom trenutku ste kao zaposlenik vlasnik dionica i u tom trenutku izlazite na tržište i dajete nalog za prodaju. Ako pak imate informaciju o potpisanom velikom ugovoru, idete u kupnju.”

“Regulatorne mogućnosti su se s vremenom smanjile, ono što je nekad bilo moguće za dio zaposlenika ili dio rukovodstva, sutra možda neće biti moguće ni za koga. Gledamo li u odnosu na klasu imovine (dionicama, obveznicama…) to je slijed koji, što se tiče zakonsko-pravne regulative, ide u postrožavanje, na ograničavanje. I u konkretnom slučaju bit ćemo svjedoci toga i utvrđivati zakonitost da su s određenim papirima zaposlenici mogli trgovati, s određenima nisu, a s protekom vremena sve manje. Nije to slučaj samo kod HNB-a, nego i kod ECB-a i drugih”, pojasnio je financijski analitičar.

“Potrebna je cjelovita slika”

Financijski konzultant ponovno je istaknuo kako je potrebno dobiti cjelovitost situacije.

“Dobili smo glavne gabarite da su pojedini zaposlenici trgovali. Da bismo znali suštinu kolikog je to bilo značaja na tržište ili na njih kao pojedince, treba nam detaljnijih podataka. Kad se ipak sublimira taj cijeli sklop, moći ćemo objektivnije i realnije sagledati situaciju s financijskog stanovišta.

VEZANE VIJESTI

Što se tiče zakonodavnog dijela, može se razlikovati vrijeme do 2013., pa nakon 2013.

Regulativa sada ide za time da oni koji rade u regulatornim tijelima faktičnosti sredstva koja sami privrijede ili naslijede ne mogu koristiti za investiranje, pogotovo ono što takva institcija nadzire”, kaže Hrvoje Japunčić.

Vjeruje da HNB prikuplja sve potrebne podatke te da će izaći s njima u javnost kada bude imala cjelovitu sliku.

Afera može imati utjecaja na vjerodostojnost HNB-a “ako se u konkretnim slučajevima utvrdi da je bilo utjecaja, pomaka na tržištu ili su bili značajni pojedinačni dobitci ili da se utvrdi tajming trgovanja poklapao s odlukama.”

Tada se otvara drugi spektar, kaže Japunčić. “Trenutno je teško špekulirati, potrebno nam je više podataka”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!