Plenković o rekonstrukciji Vlade: Da ne znam koga stavim, bit će na rentgenu

Vijesti 12. tra 202212:56 > 16:27 2 komentara
N1

U povodu obilježavanja Dana Požeško-slavonske županije, predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanoj sjednici Županijske skupštine. Sastao se i sa županicom Požeško-slavonske županije Antonijom Jozić i gradonačelnikom Grada Požege Željkom Glavićem. S njim je bio i ministar socijale Josip Aladrović. Premijer je novinarima odgovorio na pitanje je li ovo posljednji put da je Aladrović u njegovom društvu u ulozi ministra.

Plenković je naglasio koliko je važna tradicija ove županije i koliko je nezaobilazna uloga hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu. Također je rekao kako je dinamična uloga ove županije u projektu Slavonija. Zahvalio je županici Jozić jer je dala priznanje Vladi zbog dodjele sredstava za koja premijer vjeruje da su pomogla obnovi nakon nepogode koja je pogodila ovu županiju.

Na pitanje o tvornici Orljava i otpremninama na koje radnice imaju pravo, ali ne mogu do njih, Plenković kaže kako je važno da se nastavi potraga za strateškim partnerom bez obzira na stečaj, a Vlada će pokušati pronaći rješenje.

Govoreći o pregovorima sa sindikatima, premijer kaže kako s njima ima jako dobar i kvalitetan dijalog. “Jako cijenim doprinos i iskustvo, osobito čelinka sindikata za sve društvene teme gdje oni mogu dati doprinos. Što se tiče politike plaća, mi smo u našem mandatu povećali plaće po različitim sektorima, kad se sve zbroji između 25 i 40 posto”, kaže Plenković.

vezana vijest

“Mi  idemo u jako dobrom smjeru. … Sve što radimo su intervencionističke politike, od 2017. do danas. Ako ima ijedan interes, to su državne i javne službe. Mislim da ćemo u dijalogu nakon Uskrsa naći kvalitetno rješenje”, govori.

Upitan jesu li zahtjevi sindikata nerealni, premijer kaže kako je to “stvar cijelog konteksta”. “Uvijek smo dosad nalazili odlična rješenja. Činjenica je da se on naše vlade očekuje da da rješenja ili riješi nešto što su drugi obećali ili čak oduzeli”, govori premijer.

Premijer se osvrnuo i na rast cijena s kojim se građani suočavaju. “Nismo u vremenu dogovorne ekonomije da dođe država i kaže to će koštati toliko.” Poremećeni su opskrbni lanci zbog rata u Ukrajini, mnoge stvari utječu na cijene i Vlada je zbog toga izašla s paketom mjera koji će ublažiti taj udar na građane, kaže premijer.

Na pitanje ima li HDZ dovoljno jakog kandidata za gradonačelnika Splita, Plenković kaže kako će “gradska organizacija donijeti odluku i obavijestiti javnost”. “U Splitu, ne u Požegi”, kaže.

Premijera su novinari pitali i za novog ministra graditeljstva Ivana Paladinu i njegove “financijske akrobacije”. “Rekao sam da sve što se tiče njegove imovine on treba objašnjavati. Ne znam odakle ta nebulozna teza da bih nekoga birao pod bilo kakvim pritiskom. Recite mi čija je teza da bi netko bio ucijenjen ili radio pod pritiskom”, rekao je premijer. O tome je li mogao naći boljega kandidata, kaže: “Da ne znam koga stavim, bit će na rentgenu da mu se nađe ne znam što.”

“Sigurno nije, on je primio ovu povelju koju je dala županica u ime vlade”, rekao je premijer na pitanje je li ovo posljednji njegov posjet Požegi s ministrom Josipom Aladrovićem. O tome hoće li Aladrović i dalje imati njegovo povjerenje, Plenković kaže: “O tom potom, kad ja odlučim.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare