Je li najava povećanja plaća svima smirivanje strasti i kupovanje vremena?

Ekonomija 01. svi 202321:36 1 komentar

Kako smiriti strasti i dobiti na vremenu nego najaviti povećanje plaća - iako su u Vladi još prije svega par mjeseci tvrdili kako to nije opcija zbog složenosti situacije u kojoj se država nalazi. Premijer tvrdi kako takva odluka nema veze s izborima iako odluka stupa na snagu tek iduće godine.

Od danas više nema sumnje – svim zaposlenima rast će plaće.

“Najvažnije je da pokušamo naći model i mehanizam kako da porastu neto plaće svima, a osobito onima s najnižim primanjima. I zato će smjer našeg djelovanja biti u daljnjim rasterećenjima, tu mislim i na poreze i na doprinose, kako bi od 1. siječnja svima porasle neto plaće”, kazao je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Najavu povećanja plaća pozdravlja i predsjednik Republike, iako ne smatra kako je smanjenje doprinosa na račun većih plaća najbolja opcija.

“Gdje god odrežeš, negdje će faliti u jednom trenutku ako je odijelo skrojeno po nekakvim kriterijima. Smanjivati mirovinske doprinose u situaciji u kojoj je prosječna mirovina u Hrvatskoj preniska u odnosu na prosječnu plaću, među najnižima je u Europi ako nije i najniža, to je isto jedan kratkovidan potez”, komentirao je predsjednik Zoran Milanović.

Stigle su loše vijesti i do umirovljenika.

“Neki bi htjeli smanjiti doprinos za mirovinsko osiguranje, a već je smanjen s 20 na 15 posto. Kada odete u mirovinu vrijedite samo 30 posto stvarnog radnika i, nažalost, na vrhu smo crne ljestvice na području svih država bivše Jugoslavije, a i Europske unije. U Makedoniji je udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći 53 posto, u Sloveniji 62 posto, u Srbiji i Crnoj Gori nešto manje od 50 posto, u BiH 40 posto”, navodi Mato Obradović, potpredsjednik Sindikata umirovljenika RH.

Poslodavci tvrde kako kontinuirano podižu plaće, a samo u prošloj godini to je bilo više od 9 posto. Najveći problem na tom putu im je, ističu, prevelika i skupa država.

“Neto plaća koju dobije prosječni zaposlenik od 50 posto u odnosu na ukupni trošak poslodavca je nešto na čemu moramo raditi. To je upravo zašto je radnik poslodavcu skup, a njegova plaća samom zaposleniku ne donosi dovoljno dobar standard i ne donosi mu zadovoljstvo. Vrijeme je za reformu javne i lokalne uprave”, poručuje Irena Weber, glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca.

Za takvu odluku ipak bi trebala golema politička hrabrost, posebice u predizbornoj godini. A kad smo već kod izbora, premijer je vrlo odlučan – tajming najave rasta plaća nema baš nikakve veze s tim.

“Ne, nije, to je jedan sustavan i kontinuiran rad”, tvrdi Plenković.

Ali na plodove tog rada ipak ćemo morati čekati jer plaće neće rasti u ovoj godini iako do njezina kraja ima još podosta vremena, a kriza ne jenjava. Odluka će, sasvim slučajno, na snagu stupiti svega par mjeseci uoči izbora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare