“Jedna cijepljena osoba je završila na intenzivnoj, ali oporavlja se”

Vijesti 23. tra 202113:43 0 komentara
nenad kudelić
N1

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić za N1 je otkrio kakva je situacija ondje danas nakon što je Ministarstvo zdravstva reagiralo na apele o nedostatku opreme i poslalo sedam respiratora.

“Usprokos brojkama na području Varaždinske županije, prema kojima je epidemija dosegla vrhunac (brojke su danima u prosjeku na 150), situacija u bolnici je sve gora i brojke u bolnici rastu. Na liječenju u OB Varaždin je trenutno 157 bolesnika, sve teški bolesnici s upalom plaćom i najmanje što im treba je terapija kisikom. Visoki postotak ih treba intenzivno liječenje, danas ih je 26 ondje, od toga 25 na respiratoru, i dvoje na respiratoru u Klenovniku”, rekao je Nenad Kudelić i dodao:

VEZANE VIJESTI

“Nažalost smanjuje se prosječna dob pacijenta. Sad je 66 godina, desetak godina niže nego dobna granica u prošlom valu. Stradavaju mlađi, preminule osobe nerijetko imaju i manje od 50 godina.”

Na pitanje imaju li dovoljno opreme i kadra Kudelić ističe da je ljudstvo uvijek problem:

“Tri su ključna momenta za svaku ustanovu – prostor, oprema i ljudi. Što se tiče prostora, u prošlom smo valu pokazali da reorganizacijom bolnice na uštrb drugih djelatnosti možemo zbrinuti i blizu 300 bolesnika. No, brine što na upola manje hospitaliziranih imamo dva i pol puta veći broj bolesnika s težom kliničkom slikom koji zahtijevaju intenzivnu njegu, a tu je sad bitna oprema i kadar.

Zahvaljujući Ministarstvu zdravstva jučer i danas je stiglo sedam repiratora pa trenutno imamo dovoljno opreme. Stiglo je i više sestara iz drugih zdravstvenih ustanova kao ispomoć za rad. Ključno je osigurati dovoljan broj osoba u takvim jedinicama, radi se u skafanderu. To zahtijeva nadljudske napore, često prekovremeni rad, no zasad uspijevamo zbrinuti ljude. Treba apelirati na građane da se ponašaju odgovorno jer ako jesmo na platou, iako se to u bolnici vidi s odmakom, uspjet ćemo održati sustav. No, ako epidemija nastaviti bijesniti, onda će nastati problemi. Sad smo već dio operacijskih zahvata hladnog programa morali odgoditi jer su za njih potrebni anesteziolozi koji sad rade u covid jedinicama. Nažalost, i dio onkološkog programa se prilagođava ovisno o mogućnostima.”

Komentirajući cijepljenje u županiji i bolnici rekao je da se to osjeti, a naveo je i primjere ponovne zaraze:

“Nažalost imamo slučajeve ponovne zaraze. Imamo nekoliko djelatnika koji su cijepljeni, konkretno jednog koji je prebolio koronu, cijepljen je i opet je pozitivan, no nema kliničke slike. Mogu reći da cijepljeni koji su razvili pozitivitet, imaju jako blagu kliničku sliku. Jedna od cijepljenih osoba je završila na intenzivnoj, ali se dobro opravlja i očekujemo oporavak, a da nije cijepljena, to vjerojatno ne bi bilo tako. I u radu osjetimo učinak cijepljenja. Nedostajalo nam je 165 djelatnika zbog pozitiviteta ili samoizolacije u prošlom valu. Ta brojka je sad ispod 20 zahvaljujući visokoj cijepljenosti bolničke populacije.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!