Jesu li plaće liječnika veće u Hrvatskoj ili u Sloveniji? Oglasio se Beroš

Vijesti 15. velj 202316:26 0 komentara
N1 / Ivan Hrstić/ Ilustracija

Ministar zdravstva Vili Beroš demantirao je u petak tvrdnje iznesene u medijima da su liječničke plaće u Sloveniji sedam puta veće nego u Hrvatskoj te poručio da će se boriti za bolje materijalne uvjete svih zaposlenih u zdravstvu.

“Kada je riječ o plaćama specijalista, u Hrvatskoj je njihova prosječna plaća 2797 eura, a u Sloveniji 2232 eura. Što se tiče subspecijalista, u Hrvatskoj je ona 2965 eura, a u Sloveniji 2797 eura”, izjavio je Beroš u Splitu.

U Hrvatskoj su, kazao je, manje plaćeni jedino specijalizanti. U Sloveniji im je prosječna plaća 1674 eura, a u Hrvatskoj 1533 eura, no radi se na izmjenama koeficijenata uredbom koja je na međuresornom usuglašavanju.

“Moramo se boriti za bolje materijalne uvjete svih zaposlenih u zdravstvu, ali moj osnovni interes je interes pacijenta. Oni su mi na prvom mjestu i to nije floskula”,  izjavio je ministar na obilježavanju Dana splitskog KBC-a.

Radi se na izjednačavanju koeficijenata 

Pet liječničkih udruga koje su najavile u ožujku prosvjed na Markovu trgu pozvao je na konstruktivan dijalog, te ponovio da su im vrata Ministarstva zdravstva otvorena.

Kazao je da se, osim na povećanju koeficijenata specijalizanata, radi i na izjednačavanju koeficijenata bolničkih liječnika i onih u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Iznio je i podatak da je od 2016. do 2022. u sustavu zaposleno 2492 liječnika i 2914 medicinskih sestara.

Što se tiče ugovora specijalizanata, koje udruge nazivaju “robovlasničkima”, istaknuo je da od 2019. godine specijalizanti moraju vratiti 200.000 kuna zdravstvenoj ustanovi, ako iz nje otiđu prije nego što je to predviđeno ugovorom. Prije je taj iznos bio milijun kuna, pa se on i dalje može odnositi na liječnike koji su potpisali ugovore o specijalističkom usavršavanju prije zakonskih izmjena 2019. godine.

“Pojedini ravnatelji aneksima ugovora dozvoljavaju djelatnicima da otiđu, no poneki, radi osiguravanja zdravstvene zaštite na svom teritoriju, to ne žele napraviti”, objasnio je ministar.

U nekim ustanovama nema čekanja na endoprotezu kuka

Vezano uz preduge liste čekanja i videozapis razgovora, objavljen u medijima, u kojem se HNS-ov saborski zastupnik Predrag Štromar govori da je dobio termin za operaciju kuka u KB Sveti Duh tek za godinu i pol dana, ministar ističe da se u nekim drugim ustanovama poput Klinike za ortopediju u Lovranu ili KBC-u Zagreb na endoprotezu kuka uopće ne čeka.

“Svjestan sam listi čekanja, no one za endoprotezu kuka nisu tolike”, rekao je Beroš te dodao da je zatražio očitovanje od HZZO-a, KB Sveti Duh i Grada Zagreba zašto je u toj bolnici tolika lista čekanja.

Upitan za slučaj djevojčice Lave Petrušić koja boluje od spinalne mišićne atrofije, a čiji roditelji apeliraju na donacije građana kako bi sakupili 2,4 milijuna eura za terapiju, Beroš je odgovorio da su u Hrvatskoj omogućene najsuvremenije terapije za tu bolest, ali lijek ne propisuje Ministarstvo, nego specijalist koji se bavi tom problematikom.

Vezano uz donošenje dvaju organskih zakona, koji su u saborskoj proceduri, onoga o zdravstvenoj zaštiti i obveznom zdravstvenom osiguranju, rekao je kako i dalje traju  tehničke konzultacije s EK oko dopunjavanja nekih članaka te drugo čitanje očekuje u prvoj polovini ožujka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!