Još jedan sindikat od Vlade traži veće plaće, pozvali na dijalog

Vijesti 23. velj 202416:26 0 komentara
Zeljko Hladika/PIXSELL

Koordinacija sindikata i udruga profesionalnih vatrogasaca upozorila je u petak da je Vlada propustila ujednačiti plaće vatrogasaca na lokalnoj i regionalnoj razini s plaćama na državnoj razini, te poručila da su spremni na poduzimanje svih aktivnosti ako se to pitanje ne riješi.

Iako obavljaju poslove iste složenosti, vatrogasci zaposleni u brojnim JVP-ima i DVD-ovima već duže vrijeme imaju manje plaće od svojih kolega zaposlenih u državnoj službi, napominje u priopćenju Koordinacija sindikata i udruga profesionalnih vatrogasaca.

Uredba o dodacima, predviđena Zakonom o vatrogastvu, kojima bi se uvećali koeficijenti profesionalnih vatrogasaca s obzirom na povećanu opasnost za život i zdravlje, osobno vatrogasno zvanje i odgovornost u sustavu hijerarhije nije, ističu, donesena.

Pozivaju Vladu na dijalog

Upozoravaju da je umjesto ujednačavanja, usvojenom Uredbom o nazivima radnih mjesta, uvjetima za raspored i koeficijentima za obračun plaće u državnoj službi stvoren jaz u plaćama svih profesionalnih vatrogasaca na lokalnoj i regionalnoj razini u odnosu na državnu.

Apsurd je, dodaju, što je na ranijim sastancima socijalnih partnera usuglašen minimalni koeficijent profesionalnog vatrogasca 1,05, no u pravilniku glavnog vatrogasnog zapovjednika, umanjen je na 0,897 radi usklađenja s koeficijentima u državnoj službi.  Nakon jučerašnje Uredbe Vlade koeficijenti u državnoj službi značajno su povećani, a koeficijent vatrogasaca na lokalnoj razini ostao je 0,897, kaže Koordinacija.

Spremni na poduzimanje svih aktivnosti

Koordinacija je od ovog mjeseca okupila Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika, Udrugu sindikata profesionalnih vatrogasaca Republike Hrvatske, Udrugu profesionalnih vatrogasca Hrvatske i Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Pozivaju Vladu na dijalog kako bi se do kraja mjeseca ispravila postojeća nepravda.

U protivnome, spremni su na poduzimanje svih aktivnosti radi ostvarenja svog cilja – jednake plaće za jednak rad, poručili su sindikalci.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!