Aladrović: Cijepljenje neće biti obvezno, ali će biti uvjet za potpore

Vijesti 02. srp 202113:19 > 15:371 komentar
N1

Cijepljenje protiv covida-19 neće biti obvezno, ali svakako će biti povezano s isplatom potpora za očuvanje radnih mjesta, izjavio je u petak ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

Komentirajući ideju države da veže potpore za radna mjesta s cijepljenjem, Aladrović je rekao da je procijepljenost niska, zbog čega “možda ugrožavamo i turističku sezonu”, te je Vlada odlučila povezati ekonomski i epidemiološki sustav tako da stimulira one koji su se cijepili.

PROČITAJTE JOŠ

Najavio je da će  početkom sljedećeg tjedna s poslodavcima i sindikatima razgovarati o modelu ostvarenja te ideje.

“Želimo vrlo snažno vezati epidemiološku situaciju s ekonomskom, jer ono što smo imali u prethodnoj fazi ne može biti financijski praćeno”, kazao je.

“Vrlo je nerealno očekivati da ćemo cijelo vrijeme moći pratiti ekonomske mjere i stimulirati ekonomiju, čuvati radna mjesta, raditi na tome da BDP bude povećan u sljedećem razdoblju i da se sve poslovne aktivnosti odvijaju neometano, a s druge strane imati nisku razinu procijepljenosti. Ta dva elementa su u važnoj koliziji i moramo ih što snažnije integrirati”, rekao je Aladrović.

Siguran je da će se naći model koji će biti pravno održiv. Ponovio je da Vlada ne želi uvesti obvezu cijepljenja, nego razlikovati one koji su cijepljeni, “dakle odgovorni po svim aspektima, i onih koji pravo vlastite slobode stavljaju na prvo mjesto”.

Upitan kako se konkretno kani vezati potpore uz procijepljenost, posebno ako se uzme u obzir GDPR i to što cijepljenje nije obvezno, naglasio je da cijepljenje i dalje neće biti obavezno.

Na pitanje hoće li poslodavci morati prisiliti svog radnika da se cijepi odgovorio je protupitanjem koliko je realno da netko radi u turizmu, prima domaće ili strane goste za što porezni obveznici izdvajaju novac, a ne želi minimalan dio zdravstvene zaštite?

Da će cijepljenje biti uvjet za dobivanje potpore za očuvanje radnih mjesta, najavio je jučer i premijer Andrej Plenković.

Te su najave naišle na osudu dijela poslodavaca i njihovih udruga. Posebno je oštra reakcija Udruge Glas poduzetnika, koja smatra da se time zadire u temelje ljudskih sloboda i ustavnih prava građana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar