“Kad HDZ kontrolira sve institucije, nije čudno da smo po korupciji na dnu”

N1

Jutros je u Banskim dvorima održan koalicijski sastanak na kojem se između ostalog raspravljalo i o današnjem glasanju o izvješću DORH-a, odnosno o glavnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj Šipek, ali i o izboru nove predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Moglo bi biti problema oko glasanja za šeficu Povjerenstva jer dio koalicije želi da Nataša Novaković ostane na čelu, dok bi HDZ dosadašnju članicu Povjerenstva i bivšu savjetnicu bivšeg Lovre Kuščevića, Aleksandru Jozić Ileković. Političku situaciju u N1 Studiju uživo komentirao je kolumnist 24 sata.

“HDZ ide prema tome da tijekom godina pokori, pacificira institucije, postavi svoje ljude na čela institucija koje su proteklih godina zadavale velike glavobolje vladajućima, pogotovo HDZ-u. U očima javnosti Povjerenstvo je bilo možda i najvažnije tijelo kroz koje se kontroliralo što rade političare”, rekao je Klauški te dodao:

“Znamo da je ministar Kuščević pisao zakon kojim bi se smanjivale ovlasti i sad bi ovo imenovanje trebalo, ako ne ugasiti, eutanizirati Povjerenstvo, da ne bude tolika prijetnja Vladi”.

Klauški podsjeća da je Hrvatska Povjerenstvo osnovala pod silu, zbog pritiska Europske unije. “Nijedna politička elita nije bila previše sretna tim tijelom. “Zadaje probleme koji HDZ i vladajuću većinu najviše muče, a to je javni imidž. Dokle god vladajuća većina postavlja ljude na čela institucija, na ovaj ili onaj način će kontrolirati ta tijela.”

“Uz priču o Povjerenstvu imamo danas i priču o glasanju o glavnoj državnoj odvjetnici. Vidimo da HDZ drži ruku i na jednoj i na drugoj strani, a to su dva najvažnija antikorupcijska tijela u državi. Možda bi se trebao mijenjati način izbora, da bude potrebna dvotrećinska većina pa da ta osoba ima veće povjerenje javnosti ili da oporba bira šeficu ili šefa Povjerenstva. Ovako kad HDZ odavno kontrolira sve institucije i dođe do toga da i glavnu antikorupcijsku – DORH, nije ni čudno da smo po indeksu korupcije na dnu”, rekao je Klauški.

Glavna državna odvjetnica trebala bi imati danas potporu većine.

“Percepcija javnosti je da je šefica DORH-a u rukama HDZ-a, sad će i šefica Povjerenstva izgleda biti i ostvara se put HDZ-u da idalje radi što hoće, nespetano upravlja ovim društvom”, komentirao je Klauški.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.