Kako funkcioniraju složeni sustavi kočnica i ravnoteža u SAD-u?

Svijet 10. stu 202209:51 1 komentar
N1

Sudac Ustavnog suda Goran Selanec u Novom danu pojašnjavao je složeni politički sustav u SAD-u te što zapravo sadašnji međuizbori znače za tu zemlju.

“Amerikancima su jako bitni, a to smo onda i mi preuzimali od njih, sustavi kočnica i ravnoteža. Ti institucionalni mehanizmi demokracije koje Amerikanci imaju na raspolaganju da bi usmjeravali svoju vlast te ju kontrolirali”, istaknuo je Selanec dodajući da se sada vidi da se ti mehanizmi u SAD-u vrlo koriste.

“Ovo su međuizbori, nisu oni najpopularniji izbori, ali je izlaznost bila izuzetno visoka. Izlaznost je bila neobično visoka za ove izbore i među mlađim generacijama. Oni koriste to svoje sveto pravo da kontroliraju vlast”, kazao je Selanec.

VEZANA VIJEST

Sudac Selanec ukazuje da iako je cijelo vrijeme fokus na dvije najzanimljivije borbe u Zastupničkom domu, gdje je prilično izvjesno da će Republikanska stranka dobiti većinu, i Senatu, gdje je potpuno nejasno tko će imati kontrolu, na ovim izborima su održani izbori i za zastupničke parlamente u saveznim država.

“Uz ta dva doma Kongresa, na ovim izborima su se birali guverneri. Imate i direktnu demokraciju gdje su glasači na ovim izborima glasali o cijelom nizu referendumskih pitanja”, rekao je Selanec navodeći kao primjere tri države koje su uvele pravo na pobačaj u svoj ustav, jednu koja je odbila da se pobačaj zabrani ustavom, ali i zanimljive inicijative poput uvođenja poreza na bogate u Massachusettsu, gdje bi taj novac direktno išao u školski sustav.

Na pitanje koliko je uspješan model kontrole i demokratskih izbora, Selanec je kazao:

“Američko društvo je izuzetno podijeljeno i politika je postala izuzetno nasilna, ne samo retorički već se sada to prelilo i na ulice, u institucije. Ova arhitektura institucionalne demokracije koja se opire svim tim pritiscima s terena.”

Govorio je i o temeljnom sukobu dvaju koncepata političke jednakosti pojedinca i države.

“Senat se oslanja na drugačiji koncept demokracije. Umjesto biranja jedan čovjek – jedan glas, tamo je jedna država dva predstavnika. Već na samom početku američke demokracije bio je taj sukob dva koncepta političke jednakosti. Namjerno su ih instalirali u istu instituciju da jedna kuća kontrolira drugu, obje kuće kontroliraju predsjednika, a predsjednik i Kongres kontroliraju države te države njih. To je ta velika složenost američkog sustava. Onda imate građane koji izlaze van i sve te mehanizime koriste da bi vlast usmjeravali i obuzdavali”, pojasnio je Selanec.

Zaključio je da SAD može ići naprijed tek kada dvije velike strane raščiste između sebe gdje idu i što će.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare