Kako su povezani božićni hitovi s brojem brakova u Hrvatskoj?

Lifestyle 22. pro 202319:36 0 komentara
Unsplash / ilustracija

Državni zavod za statistiku (DZS) povezao je neke od najpoznatijih božićnih glazbenih uspješnica sa statistikom. Točnije, kroz nju se prikazalo koliko božićne pjesme živciraju ljude.

Postoje brojne polemike kada je korektno započeti s puštanjem božićnih pjesama. Iako bi mnogi s tim taktovima uplovili već u studenome, ipak se suzdržavaju pa sezonu otvore tek s prvim danom prosinca. A kada na radiju prvi put začujete sopran Mariah Carey, znate da povratka nema.

Njezin svevremenski hit “All I want for Christmas is you” se statistički savršeno uklopio u broj sklopljenih brakova u prosincu.

“A što je Božić bez legendarnog Georga Michaela i njegove “Last Christmas”? Isto kao i dom u predbožićno vrijeme bez mirisa cimeta u zraku. Drugim riječima – ne postoji! Brašno, jaja, maslac i šećer osnova su svih božićnih slastica, pa smo u duhu spomenute pjesme provjerili koliko su porasle cijene tih proizvoda u odnosu na last Christmas. Od nabrojanih namirnica u studenome 2023. najviše su porasle cijene šećera, i to za 19,0% u odnosu na studeni prošle godine”, navode u DZS-u.

I velike prometne gužve u prosincu lakše je preživjeti uz božićne hitove koji odzvanjaju iz zvučnika u automobilima, a jedna od mnogima najljepših božićnih pjesama, koja budi sjetu, upravo je “Driving home for Christmas”. Prema podacima statistike transporta, u Hrvatskoj je u 2022. bilo 2,3 milijuna vozača, od kojih nešto više muškaraca (57,3%) nego žena (42,7%), dok je broj registriranih vozila u toj godini iznosio 1,8 milijuna.

“Jedan od najvećih izazova u tjednu koji prethodi Božiću svakako je i odabir savršene božićne jelke. No, ne morate se previše brinuti jer je površina zasađenih božićnih drvaca u prošloj godini iznosila čak 414 hektara. Još koji korak i sve je spremno za vaše okupljanje “Underneath the Christmas tree”, zgodno su se poigrali riječima u DZS-u.

A potom slijedi najzabavniji dio koji obožavaju i djeca i odrasli – kićenje božićnog drvca. U prošloj godini Hrvati su uvezli božićnih ukrasa u vrijednosti od čak 10,9 milijuna eura, što je više nego dvostruko u odnosu na, primjerice, deset godina prije, kada je ona iznosila 4,2 milijuna eura.

“Stoga će božićnih ukrasa biti i više nego dovoljno, a vi se samo prepustite stvaranju nezaboravnih uspomena i sa svojim ukućanima zapjevušite “It’s beggining to look a lot like Christmas”.”

A s Božićem dolaze i pokloni…

“Kako nam se bliži dan kada “Santa Clause is comming to town”, zavirili smo u popisne podatke i otkrili da u Hrvatskoj postoje 32 muškarca u dobi od 65+ godina koja se prezivaju Mraz. Prema Popisu iz 2021., u Hrvatskoj ima i 7244 Božića”, kaže na kraju statistika DZS-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!