Kako sve učenik može steći dodatne bodove za upis u srednju školu?

Vijesti 12. tra 202320:31 0 komentara
Sanjin Strukic/PIXSELL

U više smo navrata primili upit je li istina da učenik dobiva ekstra bodove za upis u srednju školu ako dolazi iz obitelji razvedenih roditelja. Istražili smo je li istina da je razvod razlog za dodatne bodove, ali i koji su sve uvjeti za dobivanje dodatnih i posebnih bodova pri upisu u srednju školu.

Poseban status djece razvedenih roditelja ukinut je još prije deset godina Odlukom o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u srednje škole u školskoj godini 2012/2013. Do tad su djeca razvedenih roditelja mogla dobiti dodatne bodove što je, naravno, kod mnogih izazvalo burne reakcije i pitanja zašto se nakratko ne bi razveli, samo dok dijete ne upiše željenu srednju školu.

Od ove godine Viber kanal i bez podnošenja prijavnica

Od Ministarstva znanosti i obrazovanja doznajemo da ove godine nisu planirane izmjene i dopune pravilnika o kriterijima za upis u srednju školu, no neke novitete ipak planiraju. To znači da kriteriji za dodatne bodove ostaju isti.

Za sve korisnike Ministarstvo će uspostaviti Viber kanal na kojem će učenicima, roditeljima i školama davati razne informacije i podsjetnike o važnim aktivnostima i datumima. Isto tako, u svibnju će za učenike na njihovim sučeljima biti objavljeni kratki hodogrami s prikazom cijelog procesa upisa, kao i preko 100 čestih pitanja i odgovora.

“Ove godine planirana je samo jedna tehnička izmjena u NISPUSŠ-u za učenike, a to je da učenici više neće morati ispunjavati i podnositi prijavnice s popisom prijavljenih obrazovnih programa, a razrednici u osnovnoj školi ih više neće morati ovjeravati. Ovo ujedno predstavlja administrativno rasterećenje i za učenike i za razrednike”, dodaju iz Ministarstva.

Krijeriji za upis u srednju školu

Kad govorimo o upisu u srednju školu, on je definiran dokumentom “Pravilnik o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole” objavljenim u Narodnim novinama.

U općim odredbama određuje se koje su dobne granice za upis u srednju školu te kako se upisuju domaći, a kako strani državljani. Kriteriji se, pak, dijele na zajedničke, dodatne i posebne.

Zajednički kriteriji

Zajednički kriteriji za upis u srednju školu podrazumijevaju prosjek ocjena.

Vrednuje se opći prosjek svih zaključnih ocjena i time je moguće dobiti najviše 20 bodova.

Za upis u neke strukovne škole kao i gimnazijske programe dodatno se boduju zaključne ocjene iz nekoliko određenih predmeta 3. i 4. razreda te je za to moguće dobiti 50, odnosno 80 bodova.

Dodatni kriteriji

Dodatni kriteriji utvrđuju se temeljem testova ili ispitivanja posebnih znanja i darovitosti, rezultata na natjecanjima u znanju i rezultata na natjecanjima školskih sportskih društava.

Ispitivanja posebnih znanja iz nastavnih predmeta organiziraju se u školama i mogu donijeti maksimalno 4 posto ukupnog broja bodova. Tako će, primjerice, programi likovne umjetnosti i dizajna provjeravati darovitost kandidata za likovno izražavanje crtanjem olovkom ili ugljenom te slikanjem. Posebni se ispiti primjenjuju i na upisima u glazbene, plesne i sportske škole.

Što se tiče ekstra bodova na temelju rezultata postignutih na natjecanjima iz znanja, bodovi se isključivo mogu dobiti za natjecanja u znanju iz:

– nastavnih predmeta: Hrvatskoga jezika, Matematike, prvog stranog jezika

– dva nastavna predmeta posebno značajnih za upis

– predmeta koji samostalno određuje srednja škola iz Kataloga natjecanja i smotri učenika i učenica osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske, a koja se provode u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje.

Izravan upis u ovom slučaju (pod uvjetom da zadovolje na ispitu sposobnosti i darovitosti u školama u kojima je to uvjet za upis) ima učenik koji na državnom ili međunarodnom natjecanju osvoji prvo, drugo ili treće mjesto kao pojedinac. Uspjesi od prvog do trećeg osvojenog mjesta u sklopu skupine boduje se različito prema tablici.

Što se tiče ekstra bodova na temelju rezultata postignutih na sportskim natjecanjima, oni se ostvaruju na temelju evidencije Hrvatskog školskog športskog saveza (HŠŠS-a) i postoji nekoliko kategorija bodovanja.

Posebni kriteriji

Pod posebnim kriterijima smatraju se kandidati sa zdravstvenim teškoćama, oni koji žive u otežanim ekonomskim, socijalnim i odgojnim uvjetima, potom učenici koji se upisuju na osnovi Nacionalne strategije za uključivanje Roma za razdoblje od 2013. do 2020. godine kao i učenici čiji su roditelji službenici u ime RH na radu u inozemstvu.

Zdravstvene teškoće podrazumijevaju ako je učenik završio osnovnu školu po redovnom programu, ali su mu zdravstveni problemi ili dugotrajno liječenje utjecali na uspjeh.

Otežani socijalni i ekonomski uvjeti podrazumijevaju život uz jednog ili oba teško bolesna roditelja; život uz dugotrajno nezaposlene roditelje; život sa samohranim roditeljem koji je korisnik socijalne skrbi; ako je jedan roditelj preminuo; ako je dijete bez roditelja ili odgovarajuće roditeljske skrbi prema zakonu koji uređuje socijalnu skrb.

Dodatne bodove mogu dobiti učenici pripadnici romske manjine koji su živjeli u uvjetima nepovoljnima za školski uspjeh, kao i učenici koji su se najmanje dva od posljednja četiri razreda školovali u inozemstvu jer su roditelji ondje na službenoj dužnosti.

Zasebne ljestvice i povjere

Učenici s teškoćama u razvoju rangiraju se na zasebnim ljestvicama poretka.

Također, postupci za upis u strukovne srednje škole mogu zahtijevati posebne zdravstvene provjere, ali i razne druge provjere.

Detalje o upisima i važne linkove pronađite na stranicama Ministarstva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!