Kakva se kampanja vodi na internetu? “Uočili smo fenomen kod društvenih mreža”

Vijesti 25. svi 202112:16 > 12:57 0 komentara
N1

Melisa Skender iz GONG-a u N1 Studiju uživo komentirala je analizu koja je pokazala da i na ovim lokalnim izborima postoje problemi s prikazivanjem troškova za internetske platforme.

“Pružila se jedinstvena prilika da možemo provjeriti što kandidati prijavljuju jer Facebook i Google od 2018. objaljuju te podatke u cilju da spriječe manipulaciju koja je na digitalnim platforma uvijek rizik”, rekla je Skender.

Dodala je kako su “svi kandidati zbunjeni što treba prijaviti, a što ne”.

VEZANA VIJEST

“Mi smo od cijele liste izdvojili neke koji su išli preko prosječnih mjesečnih primanja u Hrvatskoj. S druge strane, kandidati unajmljuju agencije koje im izdaju račune pa kandidat u preliminarnom izvješću nije obvezan te troškove prijaviti jer mu još nije izdan račun. Google oglasi se na poseban način plasiraju u medije, to je real time bidding – kojim publikama bi vaša poruka bila najbolje krojena, to je ta jedna opasnost kod digitalnog oglašavanja. Kod društvenih mreža uočili smo drugi fenomen, puno je profila koji služe difamaciji ili promociji nekog kandidata. Tu se radi o prikrivenom oglašavanju. Izgleda da ćemo poći za primjerima Trumpa, Brexita i sličnih fenomena koji su pokazali koliko štete može nastati i kakve su sve manipulacije moguće”, rekla je Skender.

U analizi su se, kaže Skender, fokusirali na one kandidate koji nisu prijavili niti jedan oglas na društvenim mrežama, a njihovi oglasi ipak su se mogli vidjeti na mrežama.

“Mislim da svi kandidati dosta troše na online platforme i društvene mreže, možda zato što su i epidemiološkim mjerama ograničeni kada su pitanju žive kampnje”, zaključila je Skender.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!