Kalinić: Rusija u pozadini srpskih optužnica protiv hrvatskih pilota?

Vijesti 26. svi 202209:05 > 14:57 komentara
N1

Bivši pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić bio je gost Novog dana i komentirao situaciju u Ukrajini.

Istaknuo je da je prvi plan Rusije da se na briznu uzme Kijev propao.

“Dosta vremena su izgubile ruske snage oko Mariupolja. Ja se nadam da će ženevska konvencija biti ispoštovana do kraja što se tiče zarobljenika. Za Moskvu su to bad guys, a za Ukrajinu su ti borci heroji. Oni su dali određenu količinu vremena da se na drugim pozicijama može formirati čvršća obrana”, rekao je.

Kalinić ističe da nam se stalno prikazuje da Rusi imaju ovakve i onakve gubitke, ali da je činjenica da Rusi osvajaju teritorij.

“Po zadnjim informacijama otprilike nekih 140 tisuća kilometara Ukrajine je osvojeno. To je jedan ogroman prostor”, ističe.

Hrvat u ruskom zarobljeništvu

Kaže da ne vidi nikakav razlog da Hrvat u ruskom zarobljeništvu ne bude razmijenjen.

“On je potpisao profesionalni ugovor s ukrajinskom vojskom. Ne vidim nikakvog razloga da se ne bi primjenjivala prema bilo kojem zarobljeniku ženevska konvencija. To će se morati dogovoriti Moskva i Kijev. Hrvatska bi trebala smanjiti svoje ratoborne izjave. Mi se kao mala zemlja moramo držati podalje od tog sukoba. Ne vidim nikakvog razloga da mi s nekim ratnim trubama odavde idemo”, kazao je.

Optužnica protiv hrvatskih pilota

Kalinić kaže da prema njegovim informacijama, kolona za koju se optužuju hrvatski piloti nije raketirana.

“Zbog čega je to izvučeno u ovom trenutku? Zato što Srbija ima dosta vlastitih problema. Srbija ima problema s Rusijom. Ova garnitura na čelu s predsjednikom Vučićem, oni su cijelo vrijeme u prilično nezavidnoj situaciji, oni su cijelo vrijeme pokušali odigrati nekakav neutralni status, ali to im je sad nemoguće iz jednostavnog razloga. Oni imaju veliki problema i bez nas, onda tko je idealan tu – Hrvatska”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.