Kandidat za rektora Klarica: Sveučilište u Zagrebu je jako profitabilno poduzeće

Vijesti 20. velj 202212:47 0 komentara
N1

Marijan Klarica, hrvatski znanstvenik, liječnik i profesor na Medicinskom fakultetu, jedan od kandidata za rektora, nasljednika Damira Borasa, gostovao je u Točki na tjedan gdje je govorio o stanju na Sveučilištu i svojoj kandidaturi.

Govoreći o svojim rješenjima za poboljšanje Sveučilišta Marijan Klarica je istaknuo:

VEZANE VIJESTI

“Motivacija je proizašla iz mog iskustva i znanja stečenog u obnašanju velikog broja rukovodećih funkcija. Već sam 12 godina član Senata Sveučilišta, bio sam sedam godina prodekan za Upravu i poslovanje Medicinskog fakulteta, pa u dva mandata dekan. Taj dugogišnji rad rezultirao je time da znam što su snage Sveučilišta, ali i izazovi i ugroze, što napraviti da se napravi iskorak.”

O izazovima je rekao: “Treba drugačije gledati na Sveučilište u Zagrebu, to je jedna od isplativijih firmi, Godišnji nam je proračun oko milijardu i 300 milijuna kuna, a svi fakulteti i akademije zajedno tokom godine još zarade oko 900 milijuna kuna. Preko dvije milijarde kuna je godišnji proračun i taj novac se troši tu. Imali smo i unutar Sveučilišta razvijen sustav stimulacije za mlade asistente. Jedna od intencija u programu je solidarnost među sastavnicama – ona mora doći jače do izražaja, pogotovo sad dok je velik dio zgrada oštećen u procesu. Primjera toga već ima, a to će još dolaziti do izražaja, a treba i otvarati nova radna mjesta. Ovo Sveučilište jedino ima sve potrebne obrazovne programe.”

Komentirajući Borasov mandat Klarica je rekao: “Kao netko tko je dugo u Senatu, naravno da se nismo oko svega slagali. Bili smo konstruktivno kritički, dolazili smo prijedlozima i rješenjima. Nismo uvijek bili zadovoljni. Ako budem izabran za rekotra, očekujem da dekani budu takvi, kritični, da nastupaju s argumentima, da dolaze s kritikama i rješenjima jer to može rezultirati pomakom. Što se tiče samog Borasa, rekao bih da je bilo i dosta nespretnih komunikacija. Trebalo bi promijeniti komunikaciju s medijima jer oni su jako bitni.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!