Karačić: Roditelji izlažu svoj slučaj javnosti da bi izvršili pritisak na sustav

Vijesti 20. ruj 202109:33 > 10:11 1 komentar
N1

Predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika Štefica Karačić bila je gošća Novog dana. Govorila je o uvođenju covid-potvrda u sustav socijalne skrbi i o slučaju skrbništva nad sinom pjevačice Severine Vučković.

Govoreći o uvođenju covid-potvrda u sustav socijalne skrbi, Karačić kaže da je to u skladu s onime što struka i sama zastupa.

“Mi smo profesija koja je naprosto usmjerena na korisnika i moramo pokazati odgovornost i zapravo zaštititi sebe da bismo mogli raditi i štititi naše korisnike. Ako netko zaista želi izbjeći cijepljenje, to je njegovo pravo. Neće oko toga biti problema, jedino će te osobe koje ne prihvate cijepljenje će se morati stalno kontrolirati”, kaže.

Što se tiče toga tko bi trebao snositi troškove testiranja za necijepljenje, Karačić smatra da ako se radi o osobama koje se ne mogu zbog određenih kontraindikacija cijepiti, poslodava bi morao snositi te troškove. “Ako ipak iz nekih iracionalnih razloga odbijaju cijepljenje, onda bi sami morali snoiti te troškove”, dodaje.

Slučaj skrbništva nad djetetom Severine Vučković

Prošlotjedni intervju Severine Vučković u kojemu šokira težina optužbi koje je Vučković odaslala na adrese mnogih, javnosti više ili manje poznatih, pojedinaca i institucija. Osim bivšeg partnera Milana Popovića, prozvala je Centar za socijalnu skrb, pokojnog gradonačelnika Zagreba Milana Bandića i njegove bliske suradnike, Karačić, kaže, ne može komentirati.

VEZANE VIJESTI

Karačić kaže da takvih slučajeva u svakom periodu ima i stalno se pojavljuju slični problemi.

“Naprosto neki roditelji koji ne mogu sami riješiti probleme u svom partnerskom odnosu izlože svoj slučaj javnosti da bi zapravo pridobili i na taj način zapravo indirektno izvršili pritisak na sustav”, ističe.

“Ja ne govorim konkretno o gospođi Vučković, ja govorim o svojim iskustvima koje sam imala u odnosu na neke druge slučajeve gdje se zaista koriste sva sredstva da bi se ostvario onaj cilj koji jedan od roditelja želi postići i na taj način se cijela profesija stavlja pod jedan javni pritisak, stvaraju se lobiji, tabori i drže se strane ili jednima ili drugima što svakako onda otežava vođenje samog postupka”, dodaje.

“Najbitnija je dobrobit djeteta”

Karačić kao ključni problem u takvim situacijama vidi to da se iz fokusa muče dijete.

“Obaveza roditelja da skrbe o dobrobiti vlastitog djeteta je naprije njihova, a kad oni nisu u mogućnosti da se dogovore, onda je to država delegirala sustavu socijalne skrbi. Ono što se ovdje zaboravlja i stalno to treba napominjati, zapravo je delegirala sudu, pravosuđu i pravosuđe je konalna instanca koja donosi odluku o roditeljskoj srbi. Naravno, sustav socijalne skrbi jest uključen, on procjenjuje dobrobit djeteta i daje prijedloge sudu, ali sud nema obavezu poslušati prijedlog Centra za socijalnu skrb. Ako ima bilo kakve dvojbe vezano uz prijedlog, sud može odlučiti drugačije”, rekla je.

Upitana koliko su zapravo česti pristici prema socijalnim radnicima, odgovara:

“Koliko je meni bitno hoće li u toj bitci između roditelja pobijediti jedan ili drugi roditelj, meni kao stručnjaku je to irelevantno. Meni je bitno da to dijete bude zaštićeno, da njegova dobrobit bude procijenjena na najbolji mogući način da zapravo se smire strasti u toj situaciji. Mi to tako i radimo, samo javnost dobije takav dojam jer čuje samo jednu stranu. Javnost dobije dojam da smo mi pristrani i uvijek se negdje ta pristranost stručnjaka stavlja u fokus. Ja neću reći da smo mi bezgrešni i da smo mi anđeli, ali suštinski zapravo nemate vi interes podržati jednu ili drugu stranu. Naš je interes obaviti posao najbolje što možemo”.

Karačić kaže da slučaj podmićivanja u kojem se sada govori o javnosti nije doživjela u 44 godine koliko radi kao socijalna radnica.

“Prijetnjama smo izloženi, na direktan ili indirektan način. Izloženi smo situacijama da nam se prijeti ministarstvom, intervencijama s najviših razina. Međutim, to je nešto s čim mi živimo”, kazala je.

Istaknula je da je imala situaciju pritiska svih  razina, ali da ona nije utjecala na odluku centra.

“Kao voditeljica jednog zagrebačkog ureda, imala sam situaciju gdje je osoba visokopozicionirana u resornom ministarstvu zagovarala interes svoje prijateljice koja je bila korisnica. Radilo se o brakorazvodnom postupku i donošenju odluke o daljnjoj skrbi o djetetu gdje se zagovarala ta gospođa, ali mi smo to riješile. Ja sam vratila u toj komunikaciji s odgovornom osobom iz ministarstva tu temu na dijete i na naše pravo na neovisnost u donošenju odluka”, objasnila je Karačić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare