Karin: Interes za cijepljenje porastao, gotovo ne možemo zadovoljiti zahtjeve

Vijesti 08. velj 202122:53 > 22:59 0 komentara
HRT

U emisiji Otvoreno HRT-a tema je bila početak cijepljenja AstraZenecinim cjepivom u Hrvatskoj, ruskom cjepivu i o tomu vrijede li epidemiološke mjere jednako za sve.

Gostovali su pomoćnica ravnatelja HZJZ za medicinu rada Marija Bubaš, predsjednica Koordinacija hrvatske obiteljske medicine Nataša Ban Toskić, imunolog iz KBC-a Rijeka Zlatko Trobonjača, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin i brodsko-posavski epidemiolog Ante Cvitković.

Emisiju je otvorila Bubaš.

“Cijepljeno je 40-ak tisuća ljudi. Današnje izvješće nemam pa ne mogu točno reći. Plan je bio nešto drugačiji, ali je zahtjevao veće isporuke cjepiva. Svi kaskaju, ne samo Hrvatska. Nitko neće ostvariti što je želio postići u ožujku”, rekla je Bubaš. Napominje kako se svaki tjedan očekuje nova isporuka AstraZenecinog cjepiva.

Kaže da je Pfizer očito odlučio presložidi proizvodne kapacitete.

“Kašnjenje je kombinacija više faktora. AstraZeneca je dala naznake da će biti prvo cjepivo koje će biti registrirano, no na kraju je treće registrirano. Pfizer je prvi registriran i onda je bila i velika potražnja. Oni su očito odlučili da moraju presložiti svoje proizvodne kapacitete i nastao je velik zastoj u isporuci. Sad smo tu gdje jesmo i radimo što bolje možemo u zadanim okolnostima”, kaže.

Karin je govorila o interesu za cijepljenje u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

“Mi praktički ne možemo zadovoljiti zahtjeve, interes je jako porastao”, rekla je Karin.

Skeptični mijenjaju mišljenje

U Brodsko-posavsku je stiglo 600 doza AstraZenece i 300 doza Moderne. “Očekuju se i nove Pfizerove doze da možemo docijepiti građane. Ovaj tjedan i dio idućega bit će iskorišteno za drugu dozu”, rekao je Cvitković.

“Zanimanje za cijepljenje prema procjenama je po ambulanti 100-200 osoba starijih od 65 godina. U tijeku su predbilježbe i ostalih dobnih skupina. Čak i štićenici domova za starije, kao i neki liječnici koji su bili ranije skeptični sada mijenjaju mišljenje, dodao je i rekao kako smatra da će biti sve više zainteresiranih”, kaže.

Trobonjača je govorio o efektivnosti AstraZenecinog cjepiva među starijom populacijom.

“Cijepeći se ovim cjepivom ne bi dobili slabe ili nikakve nuspojave, a dobili bi adekvatnu imunost. Sigurno da se radi o kvalitetnom cjepivu koje nema štetne učinke i kod starijih osoba će moći dati adekvatnu imunost i smanjiti zaraznost te teže oblike i time smrtnost”, rekao je Trobonjača i dodao da bi se smrtnost tako svela praktički na nulu.

Na pitanje jesu li se sada našli u nezgodnoj poziciji, a moraju cijepiti starije AstraZenecinim cjepivom Nataša Ban Toskić, dr. med. spec. obiteljske medicine, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine,rekla je da su mjesecima preplavljeni s različitim informacijama i izjavama u medijima.

“Mi liječnici obiteljske medicine nismo sudjelovali u nabavi cjepiva ni u izradi plana cijepljenja, što nam je izrazito žao. Držat ćemo se onoga što je odlučila EMA, Hrvatska agencija za lijekove, ono što preporučuju vodeći stručnjaci i institucije u Hrvatskoj. Pacijenti nas danonoćno zovu, imaju puno dilema. Jedni se javljaju za cijepljenje, drugi odustaju, pitaju koje ćete cjepivo dobiti, kada ćete me zvati, hoćete li me zvati u prvoj grupi, mogu li se cijepiti i članovi obitelji istovremeno? Mi nemamo odgovor na niti  jedno to pitanje”, naglasila je Ban Toskić.

U kojem trenutku počinje primjena mobilnih punktova?

“Mobilni punktovi jesu predviđeni, ali kako cjepiva nema dosta, o tome se ne priča javno. Kolege će dobiti informacije pravovremeno. Moramo uložiti jedan dodatni napor – svi koji su predviđeni kao cjepitelji će cjepiti. Svi će biti uključeni u rad mobilnih punktova”, rekla je Bubaš, a Ban Toskić je rekla da je upoznata s tom informacijom.

“Morat ćemo sve pacijente zamoliti za strpljenje. Mi očekujemo konkretan i transparentan kriterij po kojem ćemo pacijente grupirati. Nama će ovo biti težak period i morat ćemo svi imati razumijevanja i strpljenja”, rekla je Ban Toskić.

Bubaš kaže da kriteriji postoje, ali da tu temu treba još razraditi.

Manjak cjepiva

“U SDŽ smo isplanirali punktove i na otocima i u Splitu i u Zagori. Ipak, zasad nema cjepiva – punktovi će se aktivirati čim dođe više cjepiva”, rekla je Karin.

Cvitković je govorio o brojkama koje su, kako kaže, dokaz zajedničkog rada liječnika. “Mi u BPŽ imamo oko 70 ordinacija obiteljske medicine i 6 epidemiologa. Zasada je ta suradnja i više nego dobra. Organizirali smo mobilne timove koji idu cjepiti u udomiteljske obitelji, domove…”, rekao je Cvitković.

Rusko cjepivo

“Naša zemlja očigledno prati EU i njezine odluke. EU je ušla u razgovore s Rusijom. Može se očekivati da će se ti razgovori nastaviti. Radi se o kvalitetnom cjepivu, daje visoku zaštitu”, kaže Trobonjača.

“Što se tiče kvalitete cjepiva, možemo vidjeti da nije štetno i da bi se moglo koristiti u našoj zemlji. EU je orijentirana zapadnim kompanijama. I sad, nisu se držale dogovora”, rekao je Trobonjača i kaže da bi se cjepio prvim cjepivom koje je dostupno, prenosi Index.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!