Karlovac dobio dva električna taksija

Vijesti 04. sij 202216:01
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Karlovcem od utorka taksiraju dva električna vozila čiju nabavku je tvrtki Ambasador s po 70.000 kuna sufinancirao državni Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a u tom gradu kupnja električnih i hibridnih vozila i inače znatno premašuju hrvatski prosjek.

Rečeno je to u utorak u tvrtci Auto Hrvatska na primopredaji vozila marke Volkswagen, koji po komadu koštaju 300 tisuća kuna.

Direktor prodaje novih vozila u Auto Hrvatskoj Ante Čerkez rekao je da su u godini iza nas električni automobili sudjelovali s tri posto u ukupnoj kupoprodaji, te da ih je prodano trostruko više nego 2020. godine.

Čerkez očekuje znatno povećanje prodaje električnih i hibridnih vozila zbog, kako je rekao, potrebe smanjenja ispuha ugljičnog dioksida.

“Karlovac u kupovini električnih automobila sudjeluje 25 posto više od prosjeka Hrvatske”, rekao je Čerkez.

Direktor taksi tvrtke Ambasador Duško Gušić je rekao da su se na elektromobile odlučili zbog poticaja države, te zato što očekuju zadovoljstvo korisnika pri vožnji bez buke i zagađenja, a da će zahvaljujući gradskoj upravi imati i besplatna punjenja. Namjera im je da na ljetnom natječaju uz državne poticaje kupiti još tri električna automobila.

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić rekao je da je Grad tijekom 2020. godine uz trošak od oko 200.000 kuna postavio sedam električnih punionica na frekventnim dijelovima grada, koje su dostupne bez plaćanja svima koji voze električna vozila.

“Ovog smo ljeta mogli na našim punionicama vidjeti dosta stranih tablica, tako da je to i dobra promidžba grada”, rekao je Mandić i najavio da će karlovački javni prijevoz ići zelenim smjerom.

Pohvalio je pionirski korak Ambasadora i pozvao i ostale taksi prijevoznike u Karlovcu da krenu tim smjerom, te je obećao da će i za njih punjenje baterija strujom na javnim gradskim punionicama do daljnjega biti besplatno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.