KBC-u Zagreb za tri projekta iz EU-a stiže 2,8 milijuna bespovratnih kuna

Vijesti 25. lis 202113:30
N1 / Mirela Bačić /Ilustracija

Klinički bolnički centar (KBC) Zagreb zaključio je ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava EU-a ukupne vrijednosti 2,8 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije za tri projekta koja su predstavljena u ponedjeljak.

Radi se o projektima Centra za istraživanje genoma u onkologiji i perinatogiji, Centra za istraživanje i rano otkrivanje karcinoma pluća te Nacionalnog centra za osobe s multiplom skerozom. Projekti pomažu razvoj dokumentacije za kasniju uspješnu prijavu i provedbu projekata, a financiraju se iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

“To je faza u izradi projektno-tehničke dokumentacije za sva tri projekta, nakon toga slijedi natječaj, nova aplikacija i, nadamo se, pozitivna rješenja kako bi te važne infrastrukturne projekte istraživanja i razvoja inovacija mogli dovršiti”, kazao je ravnatelj KBC-a Ante Ćorušić

Cilj je poboljšati dostupnost zdravstvene skrbi za bolesnike, te unaprijediti liječenje i praćenje ishoda liječenja. Projekti bi trebali biti gotovi za tri do četiri mjeseca, nakon čega slijedi aplikacija, kazao je.

Projekt Centra za istraživanje i rano otkrivanje karcinoma pluća obuhvaća izradu projektno-tehničke dokumentacije radi potrebnih građevinskih radova i opremanja, vrijedan je 1,5 milijuna kuna, a nositelj je Klinika za plućne bolesti KBC-a Zagreb.

Klinika za neurologiju nositelj je projekta Nacionalnog centra za osobe s multiplom sklerozom, vrijednog 813.000 kuna, dok je nositelj projekta Centra za istraživanje genoma u onkologiji i perinatologiji Klinički zavod za laboratorijsku dijagnostiku KBC-a Zagreb, a vrijednost je 503.000 kuna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram