Kekuš: Policija je financirana javnim novcem. Što pokušavaju sakriti?

Vijesti 07. velj 202218:08 > 19:41 2 komentara
N1

Sara Kekuš iz Centra za mirovne studije gostovala je u Newsroomu.

Komentirala je naredbu policajcima, koja je procurila u javnost, a u kojoj su upute o postupanju s migrantima. Na početku je rekla kako ostavku ministra Davora Božinovića traže već tri mjeseca te da ih ni današnjim obrazloženjem spomenutog maila nije razuvjerio.

VEZANE VIJESTI

“Moram reći da je zaista obrazloženje, koje je MUP danas pustio u javnost, sramotno. Međutim, ne može se reći da iznenađuje jer je to linija argumntacije kojom MUP već neko vrijeme barata. Ponovno su pokušali potpuno preokrenuti i nekako zataškati vrlo bitne momente koje vidimo u ovom mailu, a to je odvraćanje iz dubine teriotija, što je vrlo jasno”, rekla je.

Rekla je i kako je bezbroj dokaza, od svjedočanstva migranata dopresude Suropskog suda za ljudska prava, da se policija migrante vraća iz dubine teritrija.

“Sve to se ne može ni na koji način nazvati odvraćanjima. To su nezakonita protjerivanja koja se vrše iz teritorija RH preko zelene granice bez konkretnih evidencija, bez procedura koje se trebaju poštovati i istovremeno negirajući osobama pravo na pristup sustavu azila”, veli.

“Jednom rečenicom popunjavaju se tisuće papira”

Objasnila je i što je s papirologijom u takvim slučajevima:

“Već smo prethodnih godina svjedočili vrlo paušalnim popunjavanjima papriologije u kojima se jedno te istom rečenicom popunjava na tisućama papira. Nažalost, možemo samo pretpostaviti da su prakse usavršene do danas. Ono što vidimo je da se ne događa ono što bi se po zakonu trebalo događati jer vidimo, kako po snimkama, tako po svjedočenjima policijskih službenika koji su ovo pustili u javnost, da hrvatska policija ne postupa po zakonu nego da krši Ustav, ali i međunarodno pravo”.

Posebno se osvrnula na rečenicu u kojoj stoji da policajci moraju reagirati na nespotrebno maltretiranje migranata:

“Ova rečnica nažalost ukazuje na to da postoji maltretiranje koje je potrebno i to je apsolutno neprihvatljivo. U prvu ruku nedostaje zabrana bilo kakvog nasilnog postupanja koje je protivno zakonu”.

“Radi se o protjerivanju”

Naposljetku je analizirala i dio da policajci moraju pregledati područje ne bi li tamo bilo kamera ili ljudi kojisnimaju postupanja.

“Tu vidimo dvije vrlo problematične stavke, prvo je to da je odvraćanje potrebno disperzirati. Ako govorimo o odvraćanjima o kojima inače MUP priča, to bi bio stajanje na granici kojim bi se zajamčilo da osobe ne prijeđu na teritorij RH, pitanje je onda ako te osobe nisu na teritoriju RH kako ih se može disperzirano odvraćati? Tu se vrlojasno viidi da se radi o protjerivanju. Dodatno sugeriraju i da se pregledaju lokaliteti kako ne bi bilo osoba koje snimaju ili kamera. Trebamo se prisjetiti da je policija financirana javnim novcem i što to policija pokušava sakriti od javnosti ako žele spriječiti snimanje na granicama. Ovo ne možemo protumačiti kao neproblematičnu izjavu jer smo prije nekoliko mjeseci vidjeli što to točno snime kamere kada se nalaze na hrvatskim granicama”, rekla je.

Naposljetku, komentirala je presudu policijskim službenicima koji su na snimci od prije nekoliko mjeseci.

“Sama ta sankcija, odnosno tromjesečna suspenzija koju su policijski službenici u tom slučaju dobili, pokazuje koliko se MUP bojao one prijetnje koja je bila u medijima, a to je da su policajci, kojima je najavljena sankcija, prijetili da će objaviti dodatne snimke koje će ugroziti kompletnu policiju. Vidimo da je takva tromjesečna suspenzija pokušaj ušutkavanja policijskih službenika i zataškavanja onog što se dogodilo”, kaže.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.