Koga bi Hrvati danas izabrali za premijera? Neki kandidati imaju razloga za političku glavobolju

Vijesti 24. velj 202420:29 1 komentar
Davor Javorovic/PIXSELL

Buran politički mjesec je za nama. Datum izbora se čeka, neformalna kampanja traje li ga, traje i sve je bespoštednija. A razotkrivaju se sve više i karte o potencijalnim stranačkim suradnjama. U tu utakmicu ulazi i borba premijerskih kandidata. Dnevnik Nove TV i u veljači, treći mjesec zaredom, ekskluzivno istražuje koga bi Hrvati htjeli na čelu Vlade.

Da premijera mogu birati izravno, većina ispitanika, odnosno njih 27 posto, na čelu Vlade željela bi ponovno vidjeti Andreja Plenkovića. Na drugom mjestu i ovaj mjesec je Sandra Benčić, 10,1 posto ispitanih nju vidi kao najbolju kandidatkinju za premijersko mjesto. Ivan Penava zadržao je treće mjesto sa 7,4 posto, a što se Peđe Grbina tiče – on je i ovaj mjesec na četvrtom mjestu sa 6,3 posto potpore, piše Dnevnik.hr.

Ovo su političari koji su do sada istaknuli ambiciju za premijersko mjesto, no među ispitanicima je i visokih 24,5 posto onih koji na tom mjestu vide ili žele nekoga drugog. Nikoga od imena koja se spominju u političkom eteru ne želi 0,8 posto.

DNEVNIK.hr
DNEVNIK.hr

Osim onih koji žele nekog drugog – visok je i postotak, čak 20 posto, onih koji – ne znaju koga žele za premijera – a planiraju svakako izaći na izbore. Ima, naravno, i onih koji se odbijaju izjasniti. Ovaj put ih je 3,4 posto. Zbroje li se ti postoci – čini se da je bazen u kojem će se loviti potpora – prilično pun.

Kada se gleda podrška kandidatima prema stranačkim preferencijama, Andrej Plenković ima čvrstu podršku birača HDZ-a, gotovo 82 posto. Njega na čelu Vlade vidi i 2,8 posto SDP-ovih birača, a 5,1 posto ispitanika koji će glasovati za Most kaže da podržavaju Plenkovića.

DNEVNIK.hr

Sandra Benčić ima razloga za političku glavobolju jer je za Plenkovića među biračima Možemo – čak šest posto birača. Tu je i dva posto birača Domovinskog pokreta.

Sandru Benčić, da mogu izravno birati premijerku ili premijera, zaokružilo bi 35,4 posto ispitanika koji su se izjasnili da će glasovati za Možemo. Peđa Grbin koji pokušava spasiti politički obraz SDP-a može biti zabrinut jer bi 15,6 posto birača SDP-a svoj glas dalo Sandri Benčić. Benčić bi kao predsjednicu Vlade podržalo i 22,4 posto birača koji će glasovati za ostale stranke. Most joj, očekivano, nije toliko sklon – njih 3,9 posto je za nju. Zanimljivo je da joj je sklono 4,6 posto birača Domovinskog pokreta. Među biračima HDZ-a ima najmanju potporu. Tek 1,5 posto.

DNEVNIK.hr

Ivana Penavu među biračima Domovinskog pokreta podržava 44,1 posto, Mosta 8,4 posto, HDZ-a 4,5 posto, SDP-a 2,3. Oni su mu i najmanje skloni. Među biračima Možemo Penava bi bio premijerski izbor za njih 3 posto.

DNEVNIK.hr

I na koncu Peđa Grbin – svega 33,2 posto birača SDP-a izabralo bi ga za premijera. Birača Možemo 2,1 posto, Mosta 1,9 posto, a iz Domovinskog pokreta glas mu ne bi dao nitko.

DNEVNIK.hr

* Dnevnik Nove TV istraživanje je proveo u suradnji s Ipsosom od 1. do 20. veljače na uzorku od 679 građana koji planiraju izaći na izbore.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare