Koji je sada glavni ruski cilj?

Rat u Ukrajini 23. ruj 202217:08 1 komentar
N1

Profesor s Fakulteta političkih znanosti Robert Barić u Newsroomu je analizirao stanje na bojištu u Ukrajinu. Komentirao je što će Rusija dobiti djelomičnom mobilizacijom i gdje se sada vode glavne borbe.

“Glavna borbena djelovanja su na sjeveru zemlje i kod Hersona te prema Bahmutu. Nastavljaju s napadima prema Bahmutu, iako su bespotrebni jer s padom Izjuma Putin više ne može zauzeti cijeli Donjeck”, objasnio je Barić.

Što se tiče situacije kod Zaporižja, Barić ističe da je to strateški važno područje koje će Rusija braniti pod svaku cijenu jer ono povezuje južni koridor.

“Putin može čak i prihvatiti gubitak Harkiva i područje Luhanska, ali južni koridor želi sačuvati na sve načine”, dodaje.

Što je sada ruski cilj?

Navodi da je intzenzitet ukrajinskog djelovanja opao jer ni Ukrajinci sami nisu očekivali takav uspjeh.

“U ovom trenutku ruski cilj, barem što se tiče vojne logike, je da naprave obrambene linije”, kazao je, dodajući da ne treba od njih sada očekivati protunapade poput onih ukrajinskih.

#related-news_2

“Ako padne Liman, cijeli ovaj bok je ugrožen i može se napredovati prema sjevernom Luhansku. Ovo dosad je bilo fenomenalno napredovanje, ali ne znamo koliko snage Ukrajinci imaju. I oni će u jednom trenutku doći do točke kulminacije”, istaknuo je Barić.

Ističe da su ukrajinski napadi sada fokusirani na ključnu infrastrukturu, logistička središta, komunikacije i zapovjedna mjesta. “Doslovno razaraju svaki pontonski most koji Rusi stave preko Dnjepra. Tu se neće žuriti jer je ruska obrana dobra. Tu se ide korak po korak.”

Barić se osvrnuo i na referendume u okupiranim dijelovima. Navodi da na taj način ruski predsjednik Vladimir Putin želi pripojiti te dijelove Rusiji.

Što je s ruskom vojskom?

Osvrnuo se i na odluku o djelomičnoj mobilizaciji koju je u srijedu donio Putin, a kojom se u rat šalje još 300.000 ljudi. Komentirao je i stanje u ruskoj vojsci.

VEZANA VIJEST

“Ona je totalno nepripremljena za ovu operaciju jer se pripremala za nešto posve drugo. Ali, i sama Rusija je nespremna za ovu vrstu djelomične mobilizacije. Ta brojka od 300.000 ljudi se može povećati na koliko god hoćete”, kazao je Barić i dodao:

“No, pitanje je mogu li Rusi sad uvježbati i osvježiti znanja tih rezervista. U teoriji Rusija ima i do dva milijuna rezervista na koje može računati, ali procjene su da možda 10.000 do 20.000 vojnika ima regularna godišnja uvježbavanja.”

Barić također dodaje da bi se ovom mobilizacijom mogu popuniti gubici u redovima ruske vojske. “Možete dobiti kvantitetu, ali ne i kvalitetu.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare