Koliko pedofila u Hrvatskoj radi za opće dobro – s djecom?

Vijesti 01. ruj 202216:06 0 komentara
VICTOR DE SCHWANBERG / Sciencephoto / Profimedia

Osuđenom pedofilu iz Slavonije kazna je zamijenjena radom za opće dobro. Ni više ni manje nego u ustanovi za djecu s posebnim potrebama. Ministar pravosuđa Ivan Malenica tvrdi da je riječ o grešci, a pravobraniteljica i udruge tvrde da to nije jedini takav slučaj. Slučaj je to čudniji što pravobraniteljica i ministarstvo iznose sasvim oprečne tvrdnja, a zaključke su izveli iz istih podataka. Onih Uprave za zatvorski sustav i probaciju Ministarstva pravosuđa.

Pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragicević kaže da je 2021. za 43 počinitelja seksualnih delikata nad djecom zatvor zamijenjen radom za opće dobro. I pritom su dvije osobe 2021. radile u ustanovama koje se bave djecom.

Ministarstvo pravosuđa tvrdi da je ovo prvi put da se nešto ovako dogodilo. I da je u 10 godina svega 90 počinitelja seksualnih kaznenih djela na štetu djece dobilo rad za opće dobro.

Podsjetimo, muškarac iz Slavonije, osuđen za seksualno zlostavljanje 10-godišnje pokćerke kažnjen je radom za opće dobro. Nekoliko mjeseci obavljao je fizičke poslove u zabavno-edukativnom parku izgrađenom isključivo za rad s djecom s posebnim potrebama. Tamo ga je poslao Probacijski ured Ministarstva pravosuđa u Osijeku.

Predsjednica saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport Vesna Vučemilović (HS) u četvrtak je od Ministarstva pravosuđa i uprave zatražila podatak o broju osoba koje su osuđene zbog spolnog zlostavljanja na štetu maloljetnika, a upućene su na rad za opće dobro.

U dopisu Ministarstvu, zatražila je i informaciju u koje su institucije te osobe upućene na izvršenje kazne, priopćeno je iz Hrvatskog sabora.

Vučemilović je to učinila potaknuta slučajem muškarca koji je osuđen zbog spolnog zlostavljanja maloljetnog djeteta, a kojemu je kazna zatvora zamijenjena radom za opće dobro i to u udruzi za rad s djecom s posebnim potrebama.

Više o ovoj temi donosi naša Katarina Brečić u Dnevniku u 18.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!