Koliko roditelji moraju izdvojiti za školski pribor? Provjerili smo cijene

Vijesti 03. ruj 202119:32 0 komentara
Sandra Simunovic/PIXSELL

Nova školska godina počinje u ponedjeljak, a roditelji u međuvremenu koriste posljednje trenutke za nabavu svega potrebnog za početak školske godine.

Luna je napunila sedam godina i u ponedjeljak kreće u prvi razred. S majkom je u kupovini školske opreme, a prvo je izabrala – pernicu.

Škola je roditeljima poslala popis stvari koje, uz udžbenike koje financira država, prvašići moraju imati na nastavi.

“Još tu treba kolaž papir, blok za crtanje, fascikli…”, nabraja Martina Omejec, Lunina majka.

VEZANA VIJEST

To je samo dio košarice za prvašića u kojoj troba stoji od 400 do 700 kuna, pernica između 150 i 300, radne bilježnice 200, a likovna kutija i mapa 180, odnosno 60 kuna.

Za bilježnice terba izdvojiti oko 40 kuna, tenisice i majice za tjelesni oko 400 kuna, a školske papuče stoje oko 150 kuna.

Ukupno je to nešto više od dvije tisuće kuna, a takav trošak udar je na kućne budžete mnogih roditelja.

“Jako me iznenadilo koliko to sve košta”, kaže Mirjana, majka prvašića.

Osim knjižare, treba obići i trgovine sportske opreme. Tu veće iskustvo imaju roditelji čija su djeca u višim reazredima i koji tvrde da je lani sve bilo jeftinije.

A oni koji najviše trebaju paziti su roditelji s više školaraca. Valentina ih ima troje i i kaže da joj je život bez rata, odgode plaćanja i minusa nazamisliv.

“Oko sedam-osam tisuća kuna je to, bez da kupujemo knjige, to dobijemo od općine, ali sve ostalo što treba, pribor i obuća, to vam ispadne osam tisuća kuna”, kaže Valentina.

Druga generacija prvašića u doba pandemije zaštitne maske neće morati nositi, ali ih znaju pravilno staviti. I oni i roditelji, kažu, učinit će sve samo da ne idu na on-line model. Već odbrojavaju do ponedjeljka i druženja s vršnjacima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!