Koliko su američki vojnici s Trumana potrošili u Splitu?

Vijesti 16. velj 202213:50 > 17. velj 2022 08:44
Ivo Cagalj/PIXSELL

Američki nosač aviona Harry S Truman četiri je dana bio usidren u splitskom akvatoriju. Zanimalo nas je koliko je u Splitu potrošilo 6.000 vojnika s broda.

Milan Sabic / PIXSELL

Obrtnici zadovoljni

Naš Božidar Lončar javlja da je američki nosač aviona imao itekako dobar učinak na obrtnike. Promet im je, kažu, bio na razini prvog Ultra festivala.

Turistički smještajni kapaciteti bili su popunjeniji nego što su inače u prvih 15 dana veljače, a ovo se osobito odnosi na hotele.

Posjet Amerikanaca osjetili su i splitski shopping centri. U samo tri dana zabilježili su povećanje prometa od šest posto.

Brod je, podsjetimo, došao nakon velike vojne vježbe NATO-a. Američki nosač aviona USS Harry S. Truman osmi je po redu nosač klase Nimitz na nuklearni pogon, te je jedan od najvećih vojnih brodova na svijetu.

vezane vijesti

Na brodu je više od šest tisuća mornara i zrakoplovaca, te 90 zrakoplova i helikoptera. Dug je 333 metra, širok više od 40 metara, a na svom najširem dijelu čak 77 metara.

Visok je 74 metra i zahvaljujući dvama nuklearnim reaktorima i četiri parne turbine vozi brzinom većom od 30 čvorova.

Naša se ekipa prva ukrcala na nosač zrakoplova. Vozili smo se do njega drugim brodom, popeli se na njega i vidjeli kako izgleda sa svih strana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.