Koliko su županije stare? U dvije živi najviše starijih stanovnika u Hrvatskoj

Vijesti 04. srp 202216:14 > 16:15 0 komentara
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Najmanje starijih stanovnika živi na sjeverozapadu zemlje, dok ih u Šibensko-kninskoj i Ličko-senjskoj živi najviše, prema analizi ekonomskog analitičara Velimira Šonje o udjelu stanovnika treće dobi (65 godina plus).

“Na sjeverozapadu Hrvatske, odnosno Međimurska županija, Zagreb, Varaždinska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija, je najmanji udjel starijeg stanovništva. Slijede splitsko i osječko područje.

Zanimljivo je da su od hrvatskog prosjeka mlađe i dvije županije koje se obično svrstavaju među slabije razvijene, Koprivničko-križevačka i Virovitičko-podravska”, napisao je u Velimir Šonje objavi na Facebooku.

Navodi kako ne čudi da su Šibensko-kninska i Ličko-senjska najstarije sa šest do sedam postotnih bodova većim udjelima građana 65 plus od najmlađe Međimurske županije, ali čudi da su Prigorsko-goranska, Istarska i Zadarska među najstarijima.

Udjel dobne skupine 65 plus u ukupnom broju stanovnika: Šibensko-kninska 27,3 posto, Ličko-senjska 26,2 posto, Primorsko-goranska 25,7 posto, Sisačko-moslavačka 24,5 posto, Karlovačka 24,4 posto, Istarska 24,1 postom, Zadarska 23,9 posto, Bjelovarsko-bilogorska 23,1 posto, Požeško-slavonska 22,7 posto, Vukovarsko-srijemska 22,6 posto, Brodsko-posavska 22,5 posto, Dubrovačko-neretvanska 22,4 posto, Koprivničko-križevačka 21,9 posto, Virovitičko-podravska 21,9 posto, Osječko-baranjska 21,9 posto, Splitsko-dalmatinska 21,6 posto, Zagrebačka 21,2 posto, Krapinsko-zagorska 20,7 posto, Varaždinska 20,7 posto, Grad Zagreb 20,6 posto i Međimurska 20,4 posto.

“Sve u svemu, vide se neke pravilnosti (npr. gdje su gospodarski izgledi bolji, u prosjeku je manji udjel starijih građana), ali veze se doimaju prilično slabašne.”

Udjel od 22 posto za Hrvatsku u cjelini je malo lošiji od ranijih demografskih projekcija, kao što je i ukupan broj stanovnika od 3,9 milijuna ispao nešto lošiji od ranijih projekcija zbog iseljavanja.

U top 10 najstarijih naroda svijeta

Isti udjel imaju Bugarska, Malta i Njemačka, a veći imaju Finska, Portugal i Grčka (23 posto), Italija (24 posto) te uvjerljivi svjetski rekorder Japan (29 posto).

“Hrvatska je prema ovom udjelu u top 10 najstarijih naroda svijeta. To je informacija koja obično izazove val moralne panike: “Nestajemo!”, “Neće biti za mirovine!””, navodi.

Ističe da kolikogod demografski procesi jesu neumitni, društva im se mogu prilagoditi, a da pritom ne nestanu ni ne propadnu.

“Japan je za 10 do 20 godina stariji od Hrvatske što ih ne sprječava da i dalje rade najbolje automobile na svijetu. Nemaju namjeru nikome se predati jer su u toliko područja života – izvrsni. Italija, Grčka, Portugal i Bugarska se dosta muče, ali Malti i Finskoj čisto dobro ide. Prema tome, ne postoji kolektivna povijesna sudbina, postoje samo naše odluke”, poručuje.

Tehnološki napredak, prilagođavanja u mirovinskom i zdravstvenom sustavu, bolje obrazovanje, veća aktivnost na tržištu rada u toku života, produžetak radnog vijeka … postoji sto mjera i načina kako se razumni ljudi mogu prilagoditi starenju, naglašava.

“Naravno, mi možemo odlučiti i da nas boli ona stvar i dići sve četiri u zrak, ali ni to nije sudbina, nego je odluka”, napisao je na kraju ekonomski analitičar Velimir Šonje.

Analizu o udjelu stanovniak treće dobi napravio je na temelju rezultata prošlogodišnjeg popisa stanovništva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!