Kome se ruše bespravne kuće? “Država uvijek laže, na malima se lome koplja”

Vijesti 09. ožu 202318:29 2 komentara
N1

Državni inspektorat nastavio rušenje kuća na poljoprivrednom zemljištu u predgrađu Pule. Mnogima je to jedini krov nad glavom, nemaju kud.

Nakon što je jučer pompozno krenula velika akcija rušenja bespravnih objekata u Istri, neki su ih vlasnici i sami počeli uklanjati. Nažalost, opet djeca moraju gledati kako im se ruše domovi. No zakon je tu jasan, nelegalizirani objekti moraju se srušiti. Procjena je da ih samo u Istri ima oko 50.000. Gradonačelnik Pule javno je prozvao IDS da su 30 godina živjeli zatvorenih očiju, a sada se čude toj velikoj brojci.

Negdje između Ližnjana i Pule, selo Šikići. Imanje obitelji Obić. Ima tih Obića, tri kuće grade. Nije to sad neki „čardak resort”, ali njima dovoljno. Jest, bez papira je. I zato će sve srušit. Sami.

“Država će biti sretna, idemo dalje, mora se poštivati zakon RH”, rekao je Ajdin Obić, bespravni graditelj.

To je rekao i Andrija Mikulić, glavni državni inspektor, da on neće gledati ni vjeru, ni naciju, ni stranačku pripadnost, da sve ide.

“To ne vjerujem, zato što oni lažu, država uvijek laže i uvijek se na malima lome koplja i ovo će biti pet-šest kuća srušeno, malo će se zataškati, da evo mi radimo, i to je to”, kaže Ajdin.

Glava Obićevih Ismet još je ljući. Gdje će vam duša inspektori. Svi su oko nas legalizirali, ali nas ste zakačili.

“Ljudi grade katove pa poslije legaliziraju, apartmane prave. A ja bijednik, odosno nisam bijednik, ja sam ponosan čovjek”, reći će Ismet.

I krenu oni svojim bagerima na Ajdinovu novogradnju. Stari Ismet ugasio se od muke: “Ovdje se nema što reći, sve je rečeno, hvala”.

I dok Obići ipak imaju gdje, snaći će se, kažu, u kući ravnog krova živi im bivša šogorica Jasna. Samohrana majka triju kćeri. Spavale su kad smo došli. Muka nam. Djevojke se kasnije probudile, kuhaju, pomažu. A majka…

“A ništa meni su rekli jučer da me neće dirati jer sam tu s djecom, imam dvije maloljetne krerke, jednu punoljetnu. E sad, dal’ će održati riječ ili ne ili će mi dati samo par dana da nađem smještaj jer nemam gdje”, rekla je Jasna Obadić.

Državni inspektorat odgovara – Jasna u stvari živi ilegalno!

“Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, ženska osoba iz vašeg upita nikada, pa tako ni danas, nije bila prijavljena na adresi gdje se trebaju izvesti radovi uklanjanja bespravne građevine”, priopćili su.

Kompliciran slučaj, Jasna se upravo razvodi od jednog od Obićevih sinova. No, javio se gradonačelnik.

“Zakon treba poštivati, međutim, moralna obveza naša je da pomognemo majci s troje djece, tako da smo mi uz pomoć neše humanitarne mreže grada Pule, udruga Istra pomaže je pomogla najviše u tom kontekstu, i našli smo u Premanturi smještaj za tu majku s troje djece i mi ćemo i dalje pomagati njima”, rekao je gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

E, al’ nisu to svi koji će morati iseliti. S druge strane te ulice zvane „Put od fortica” su Markovići. Došli im i prijatelji, branit će ih od bagera mrske inspekcije.

“Ne, neću. Nećemo rušiti. 2017. sam kupio parcelu. Zahtjev je još u gradu i mi čekamo. A 2018. je podnesen”, ustraje Miroslav Marković.

I svi tvrde isto. Jesmo, bespravni smo graditelji u očima države. Ali ima nas još, na ljepšem mjestu s ljepšim vilama od ovih. I kud baš od nas da krene taj, kako ste rekli, zakon…

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare